• Το αβοκάντο είναι ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο, ένα φρούτο,  που περιέχει ευεργετικά αντιοξειδωτικά και διαλυτές φυτικές ίνες.
  • Μία νέα μελέτη πιστοποιεί την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση στην καρδιά και στα αγγεία.
  • Αρκεί να εντάξουμε στην διατροφή μας, μόλις 1 αβοκάντο την εβδομάδα.

Το αβοκάντο κάνει καλό στην καρδιά μας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association. Πρόκειται για μια 30ετή μελέτη σε περισσότερους από 110.000 ανθρώπους.

Δύο μερίδες αβοκάντο (δλδ 1 αβοκάντο 160 γρ.) την εβδομάδα, μπορεί να μειώσουν 16% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 22% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η μελέτη έδειξε ακόμη:

  • Η αντικατάσταση μισής μερίδας καθημερινά μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένων κρεάτων όπως το μπέικον, με την ίδια ποσότητα αβοκάντο, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Υπάρχει συσχέτιση του αβοκάντο με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Οι άνδρες και οι γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη αβοκάντο, έτειναν να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί.

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης η οποία δεν μας προσδιορίζει τον ακριβή μηχανισμό δράσης του αβοκάντο, αλλά φαίνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι η προστατευτική αυτή δράση του οφείλεται κυρίως στα κάτωθι συστατικά : 

  • Ελαϊκό οξύ 

Αποτελεί το λιπαρό οξύ με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο αβοκάντο. Εντάσσεται στην κατηγορία των μονοακόρεστων “καλών” λιπαρών και πληθώρα μελετών το έχει κατά καιρούς συσχετίσει με πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  • Διαλυτές φυτικές ίνες

Συμβάλουν στη μείωση απορρόφησης της διαιτητικής χοληστερόλης. 

  • Φυτικές στερόλες 

Συμβάλουν επίσης στη μείωση απορρόφησης διαιτητικής χοληστερόλης.

  • Αντιοξειδωτικά (που βρίσκονται κυρίως στη φλούδα του)

Σχετίζονται με προστασία από το οξειδωτικό στρες και βελτίωση της λειτουργικότητας της καρδιάς και των αγγείων. 

Επειδή τα περισσότερα αντιοξειδωτικά “κρύβονται” στην φλούδα και στο κομμάτι του αβοκάντο που έρχεται σε επαφή με την φλούδα το οποίο  φαίνεται και πιο πράσινο, θα πρέπει να προσέχουμε όταν απομακρύνουμε την φλούδα, να αφήνουμε την πιο πράσινη σάρκα.

  Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει στο παρελθόν ότι το αβοκάντο έχει θετικό αντίκτυπο σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη, μεγάλη, προοπτική μελέτη που υποστηρίζει τη θετική συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης αβοκάντο και των χαμηλότερων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως η στεφανιαία νόσος.

Συμπερασματικά

Μπορούμε μόνο να κερδίσουμε, αν εντάξουμε το αβοκάντο στην διατροφή μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, ακόμη και για όσους δεν το συμπαθούν ιδιαιτέρως.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Lorena S. Pacheco, Yanping Li, Eric B. Rimm, JoAnn E. Manson, Qi Sun, Kathryn Rexrode, Frank B. Hu, Marta Guasch‐Ferr . Κατανάλωση αβοκάντο και κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων σε ενήλικες των ΗΠΑ . Journal of the American Heart Association , 2022