• Η περιφέρεια μέσης είναι ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης σοβαρής καρδιακής νόσου, σε σχέση με το σωματικό βάρος ή τον  δείκτη μάζας σώματος
  • Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή συσχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη δυσλιπιδαιμία και την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη
  • Η αρνητική επίδραση της κοιλιακής παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερη στους άνδρες από τις γυναίκες.

Όλοι μας γνωρίζουμε το ύψος μας και το βάρος μας. Η αναλογία βάρους προς ύψος αποτελεί τον Δείκτη Μάζας Σώματος ο οποίος αντικατοπτρίζει με αντικειμενικό τρόπο τα σωματομετρικά μας χαρακτηριστικά και συνδέεται στενά με την καρδιαγγειακή πρόγνωση.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε και δεν πράττουμε είναι η μέτρηση της περιφέρειας μέσης. Η μέση μπορεί να μετρηθεί με διάφορες μεθόδους.

Μπορούμε να μετρήσουμε με μια μεζούρα στο μέσο της απόστασης που υπάρχει από το ανώτερο οστό της λεκάνης μέχρι το κατώτερο πλευρό (δηλαδή περίπου στη γραμμή του ομφαλού).

Καλό είναι να μετράμε μία φορά τον μήνα την περιφέρεια της μέσης μας. Επίσης, το να παρατηρούμε κατά πόσο μας κάνουν τα ρούχα μας είναι ένας τρόπος, αν και όχι τόσο ακριβής, για να καταλάβουμε εάν έχει αυξηθεί το βάρος μας και η περιφέρεια μέσης μας.

Ποιος τύπος σώματος συνδέεται με την καρδιαγγειακή μας υγεία;

Εφόσον όμως το βάρος μας είναι αυξημένο γνωρίζουμε ότι το σώμα σε σχήμα αχλαδιού

(δηλαδή με αυξημένη περιφέρεια στους γοφούς) μπορεί να είναι καλύτερο από ό,τι ένα σώμα σε “σχήμα μήλου”, το οποίο έχει μεγαλύτερη περιφέρεια γύρω από την κοιλιά.

Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται περισσότερο με την στεφανιαία νόσο (συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες) από ό,τι άλλες μορφές παχυσαρκίας.

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή είναι πολύ πιο επικίνδυνη, επειδή το κοιλιακό λίπος παράγει ένα ευρύ φάσμα φλεγμονωδών και οξειδωτικών ουσιών και συσχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη δυσλιπιδαιμία και την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Σε γενικές γραμμές, η αρνητική επίδραση της κοιλιακής παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερη στους άνδρες από τις γυναίκες ενώ και τα φυσιολογικά όρια είναι διαφορετικά. Παλαιότερα τα όρια ήταν μεγαλύτερα (102 εκατοστά για τους άνδρες και 88 για τις γυναίκες).

Η  Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη όρισε ως νέα ανώτερα όρια για την κεντρικού τύπου παχυσαρκία τα 96 εκατοστά για τους άνδρες και τα 80 εκατοστά για τις γυναίκες.

Συμπερασματικά

Είναι απαραίτητο να πάρετε μια μεζούρα και να μετράτε συχνά την περίμετρο της κοιλιάς σας γιατί αυτές οι μετρήσεις θα σας χτυπήσουν έγκαιρα το καμπανάκι για πιθανούς κινδύνους στην υγεία σας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. Changes in waist circumference and risk of all-cause and CVD mortality: results from the European Prospective Investigation into Cancer in Norfolk (EPIC-Norfolk) cohort study. Mulligan AA, Lentjes MAH, Luben RN, Wareham NJ, Khaw KT.BMC Cardiovasc Disord. 2019 Oct 28;19(1):238.