Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός συνιστά  για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, την προαγωγή της υγείας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος:

  • Αυξημένη κατανάλωση φρούτων + λαχανικών
  • Επιλογή γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
  • Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος + προτίμηση σε  άπαχα μέρη
  • Τακτική κατανάλωση οσπρίων
  • Χρήση ελαιολάδου ως βασική πηγή λίπους
  • Περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης + αλατιού + “κρυμμένου” αλατιού
  • Αυξημένη κατανάλωση νερού

Παρατηρώντας τις οδηγίες, βλέπουμε ότι είναι οδηγίες γνωστές, αλλά οι περισσότεροι δεν τις υιοθετούν. Για να είναι περισσότερο πρακτικές, πρέπει να αποτελέσουν μέρος ενός σχεδίου, που θα περιλαμβάνει την διατροφή σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Έτσι θα μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας αλλά και την προετοιμασία που απαιτείται από την μία μέρα στην επόμενη. Προϋπόθεση φυσικά είναι οι στόχοι των συστάσεων να είναι και δικοί σας στόχοι. 

Παραθέτω παραπάνω ένα τυπικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο. Ποσοτικά δεν μπορούν να δοθούν πιο συγκεκριμένες οδηγίες, αφού εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου – θερμιδικές και θρεπτικές. 

Προσαρμογές που πρέπει να κάνετε στις επιλογές των τροφίμων

Φρούτα και λαχανικά

Επιλέξτε προϊόντα εποχής και περιοχής. Όσα περισσότερα χρώματα βάζουμε στο πιάτο μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη ποικιλίας φυτοσυστατικών με αντιοξειδωτική δράση. 

Δημητριακά και ψωμί 

Η κατανάλωση τους αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της καθημερινής διατροφής. Όμως, σύμφωνα και με πρόσφατο άρθρο στους NY TIMES από τον πρώην επίτροπο του FDA (ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ), η κατανάλωση απλών και επεξεργασμένων υδατανθράκων αποτελεί βασικό προδιαθεσικό  παράγοντα για την εμφάνιση χρόνιων νόσων όπως διαβήτης τύπου ΙΙ, παχυσαρκία που δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση λοίμωξης COVID-19. 

Προτιμήστε λοιπόν: 

  • Μακαρόνια ολικής άλεσης
  • Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
  • Ρύζι καστανό
  • Ψωμί ολικής άλεσης 
  • Ψωμί από δίκοκκο στάρι
  • Κινόα 

Συγκεκριμένα η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης στο πρωινό γεύμα, εκτός της ενέργειας και της θρέψης που προσφέρουν για την εκκίνηση της ημέρας, δεν προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και διατηρεί το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρόνο.  

Κόκκινο κρέας

Απαχα μέρη : σπάλα και το στρογγυλό από το μοσχάρι, χοιρινό ψαρονέφρι ή μπούτι από αρνί ή κατσίκι

Γαλακτοκομικά

  • Γάλα και γιαούρτι με λίγα λιπαρά 
  • Αντί για γάλα επιλέξτε κεφίρ ή αριάνι 
  • Τυριά με λίγα λιπαρά

Λιπαρά

Προτιμήστε πηγές πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως: 

  • Ελαιόλαδο
  • Ταχίνι
  • Ξηροί καρποί
  • Αβοκάντο

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, φαίνεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλει στην θωράκιση του οργανισμού έναντι του COVID-19. 

Σημαντική είναι και η συμβολή της κατανάλωσης διατροφικών επιλογών πλούσιων σε βιταμίνη D. Γάλα, τόνος, κρόκος αυγού, μανιτάρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα, έκθεση στον ήλιο. 

Συμπερασματικά

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο καλό βήμα για να αλλάξουμε την διατροφή μας και να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.