• «Κολλάει το στόμα μου» , έγινε « Παπούτσι / Σόλα το στόμα μου», είναι κάποιες από τις πιο συχνές και δημοφιλείς εκφράσεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το ενοχλητικό σύμπτωμα.
  • Συναντάται αρκετά συχνά στους ηλικιωμένους, αλλά ενίοτε ταλαιπωρεί και τις νεότερες ηλικίες.

Στις νέες ηλικίες οι πιο συχνές αφορμές ξηροστομίας είναι οι στρεσσογόνες καταστάσεις όπως εξετάσεις, η συνάντηση με το πρόσωπο που ερωτικά κεραυνοβόλησε τον ομιλώντα, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι λόγοι και αιτίες της ξηροστομίας είναι αρκετοί και εμφανίζεται πολύ συχνά.

Η ξηροστομία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και έχει επιπλοκές, όπως κάψιμο και φαγούρα στην γλώσσα, το στοματικό βλεννογόνο, δυσκολία oμιλίας, κατάποσης κ.λπ.

Στην περίπτωση της Παθολογικής Ξηροστομίας, αγγίζει το 20% των ανθρώπων πάνω από 65 ετών και συνήθως οφείλεται περισσότερο σε κάποια φάρμακα ( που έχουν ως Ανεπιθύμητη Ενέργεια την ξηροστομία) και λιγότερο στην μειωμένη λειτουργικότητα των σιελογόνων αδένων στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με στοιχεία από μελέτες το 50% των ξηροστομικών αισθάνονται συνεχώς ξηρό το στόμα τους ενώ το υπόλοιπο πάρα πολύ συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ το πρόβλημα γίνεται έντονο και κατά την διάρκεια του ύπνου, όπου τα πράγματα περιπλέκονται, καθότι επιτείνεται το ροχαλητό, επηρεάζοντας ακόμα περισσότερο τις Υπνικές Άπνοιες αλλά και τα προβλήματα που πηγάζουν από αυτές.

Η αποφυγή κατανάλωσης αλμυρών, γλυκών, οινοπνεύματος και η καλή στοματική υγιεινή βοηθούν.

Ωστόσο στις περισσότερες φορές απαιτείται η χρήση κάποιων εξειδικευμένων σκευασμάτων.

Δυο από τις ουσίες που είναι και δραστικές αλλά και ευρέως μελετημένες στην καταπολέμηση της ξηροστομίας είναι η ξυλιτόλη (1) και η μολόχα (2).

Οι ουσίες αυτές έχουν ευεργετική δράση στον στοματικό βλεννογόνο και επιτυχώς χρησιμοποιούνται και κατά της ξηροστομίας, αλλά και άλλων επιπλοκών του στόματος όπως Στοματίτιδες, Άφθες Μυκητιάσεις κ.λπ.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ξηροστομίας γιατί η μεν μολόχα έχει ισχυρή καταπραϋντική και μαλακτική δράση (πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2 και C, καροτένιο, κάλιο και τανίνη), η δε ξυλιτόλη λειτουργεί ως διεγερτικό του σάλιου και προάγουν τη γενικότερη υγιεινή της στοματικής κοιλότητας.

Συμπερασματικά

Η ξηροστομία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την συμβουλή ειδικού επιστήμονα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

1 Α Novel Use of Xylitol Sugar in Preventing Acute Otitis Media Matti Uhari, Tero
Kontiokari, and Marjo Niemelα From the Department of Pediatrics, University of Oulu, Oulu,
Finland.

2 Stomatovis Mouthwash\Paste Specific Product Characteristics D.M.G. Italia
s.r.l.