• Η Πρόπολη είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι αξιοποιούσαν τις ιαματικές και επουλωτικές ιδιότητες της.
  • Στα μετέπειτα χρόνια η χρήση της ήταν όλο και λιγότερο διαδεδομένη.
  • Τον τελευταίο αιώνα η επιστήμη έστρεψε τα ερευνητικά της φώτα στην πρόπολη, ανακαλύπτοντας νέα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ιαματική της αξία.

Το όνομα της προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων «Πρό» και «Πόλις», δηλαδή είναι το υλικό που στέκεται «πρό (μπροστά) της Πόλεως των μελισσών», αποτελώντας τα οχυρωματικά έργα της κυψέλης.

Έτσι, εξ ορισμού, εμπεριέχει την έννοια της αντιμετώπισης του κινδύνου, την αναχαίτιση του εχθρού και την άμυνα γενικά. Είναι το φάρμακο της κυψέλης.  Η κυψέλη έχει κλειστό περιβάλλον, πολύ ζέστη (35°) και υγρασία, πολλά σάκχαρα (το μέλι) και πολλές εισόδους- εξόδους απ’ αυτήν (1.000.000 ημερησίως, όταν ο καιρός είναι καλός), πολύ δηλαδή κίνηση. Έτσι αποτελεί έναν παράδεισο για τα μικρόβια.

Η Σύσταση της πρόπολης είναι αρκετά σύνθετη -όπως στα περισσότερα φυσικά ιάματα- καθότι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικά συστατικά και στην φυσική της μορφή μοιάζει με καφέ σκληρό κερί.

Από όλες τις δράσεις της πρόπολης που αναφέρονται στην διεθνή βιβλιογραφία, οι πιο κλινικά τεκμηριωμένες είναι η αντιβακτηριδιακή, αντισηπτική,  αντιφλεγμονώδης, αντιμυκητιακή δράση με τελευταία και σημαντικότερη την επουλωτική δράση.

Πως χρησιμοποιείται η πρόπολη 

Επειδή η πρόπολη στην φυσική της μορφή είναι αρκετά δύσκολη στην χρήση/λήψη συνήθως χρησιμοποιούνται υδατικά ή αλκοολικά ( βάμματα ) εκχυλίσματα, είτε για τοπική χρήση είτε και για συστηματική ( από του στόματος ). Εκτός από τα προαναφερόμενα διαλύματα υπάρχουν αρκετά σκευάσματα με πρόπολη στα Φαρμακεία υπό τις κάτωθι μορφές:
– Κρέμες, αλοιφές,gel
– Κάψουλες
– Κολπικά Υπόθετα
– Ρινικά και Φαρυγγικά Σπρέι

Στα παιδιά, χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτή πρόπολη μετά το 3ο έτος της ηλικίας τους, σε μικρές δόσεις ή κατά το ½ της δόσης των ενηλίκων.

Η πρόπολη είναι από τα πιο σημαντικά αν όχι το πιο σημαντικό μελισσοθεραπευτικό φάρμακο, που όχι μόνο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι , αλλά πρέπει να γίνεται και συστηματική προληπτική χρήση (λήψη 4-5 μήνες μετά 1 μήνας διακοπή και μετά ξανά).

Συμπερασματικά

Κριτήριο για την ποιότητα και την συνεπώς για την αποτελεσματικότητα της πρόπολης είναι η περιεκτικότητα της σε πολυφαινόλες.  Καλό είναι όταν αγοράζουμε πρόπολη να ρωτάμε τον φαρμακοποιό πόσα mg / ml πολυφαινόλες περιέχει.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26988443
(Biological Properties and Therapeutic Applications of Propolis.)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18610553
(Anti-influenza virus activity of propolis in vitro and its efficacy against influenza
infection in mice)

http://www.veterinaryworld.org/Vol.11/August-2018/26.html
(Mixing two different propolis samples potentiates their antimicrobial activity
and wound healing property: A novel approach in wound healing and infection)