ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

Για την ζύμη:

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 φακελάκια μαγιά

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλιά ξύδι

Νερό όσο χρειαστεί.

Για την γέμιση: 

1/2 κιλό Ανθότυρο

1/2 κιλό φέτα

προαιρετικά βάζουμε και χαλούμι

δυόσμος ξερός και φρέσκος

Λίγο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΥΓΑ

Για την τυρόπιτα “σαλιγκάρι” Λούλας φτιάχνουμε την ζύμη και την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένη στον πάγκο.

Ετοιμάζουμε την γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά.

Ανοίγουμε ένα-ένα τα φύλλα. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτά.

Απλώνουμε στον πάγκο το πρώτο φύλλο, αλείφουμε με το πινέλο όλη την επιφάνεια με λάδι.

Ρίχνουμε μια ποσότητα γέμισης σε όλο το φύλλο, όχι όμως μέχρι την άκρη και μετά αρχίζοντας από την μια άκρη, το τυλίγουμε. Στην συνέχεια πιάνουμε την μία άκρη και τυλίγουμε το γεμισμένο φύλλο, σε σχήμα σαλιγκαριού.

Έχουμε το ταψί έτοιμο στρωμένο με λαδόκολλα και το τοποθετούμε πάνω.

Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και τις άλλες σαλιγκαρό-τυρόπιτες. Γίνονται περίπου 4-5 πίτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.  Σε 10 λεπτά μετά το φούρνισμα τραβάμε το ταψί και ραντίζουμε τις πίτες με λίγο νερό για να είναι κριτσανιστές.