• Σε αντίθεση με την κατά πολλούς δαιμονοποίηση του λιπώδους ιστού, το λίπος  αποτελεί  ένα βασικό και απαραίτητο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού.
  • Υπάρχει μέσα σε βασικά όργανά μας όπως ο μυελός των οστών, η καρδιά, οι πνεύμονες, το έντερο, οι μυς και οι πλούσιοι σε λίπος ιστοί του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.
  • Ο λιπώδης ιστός, αποτελείται από λευκό λιπώδη ιστό και καφέ λιπώδη ιστό.
  • Ενώ ο λευκός λιπώδης ιστός λειτουργεί ως ενεργειακή δεξαμενή, ο καφέ λιπώδης ιστός είναι σημαντικός για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
  • Οι φλαβονόλες ως συστατικά ορισμένων τροφίμων, φαίνεται να βοηθούν στην μετατροπή του λευκού σε φαιό λίπος που “καίγεται” και αποβάλλεται από το σώμα.

Για να κινητοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια το λευκό λίπος θα πρέπει να μετατραπεί σε «καφέ/φαιό» λίπος, με μια διαδικασία που λέγεται «αμαύρωση» (browning).

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την καύση του λίπους και ουσίες που την προάγουν, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους.

Προς την κατεύθυνση αυτή μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nutrients, διερεύνησε τη σχέση μιας κατηγορίας ουσιών που βρίσκουμε στα τρόφιμα και ονομάζονται φλαβoνόλες με το σωματικό λίπος. Για τους σκοπούς της μελέτης χορηγήθηκε δίαιτα πλούσια σε φλαβανόλες από σκόνη κακάο σε ποντίκια. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς φάνηκε ότι:

  • Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβoνόλες οδήγησε σε ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος.
  • Αυξήθηκε οι έκκριση ορμονών και πιο συγκεκριμένα κατεχολαμινών, όπως η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη.
  • Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία μετατροπής του λευκού, σε φαιό λίπος. 

Όπως τονίζουν οι ερευνητές τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν νέες αισιόδοξες ενδείξεις, που μπορεί μια μέρα να γίνουν ευεργετικές θεραπείες για καρδιαγγειακά και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος από τις μελέτες σε ζώα, μέχρι τις θεραπείες σε ανθρώπους.

Τρόφιμα πλούσια σε φλαβoνόλες

  • Σκόνη κακάο
  • Κόκκινο κρασί 
  • Μήλο 
  • Φασόλια

Συμπερασματικά

Πέρα από την συσχέτιση των τροφών που είναι πλούσιες σε φλαβονόλες με το “κάψιμο” του λίπους, αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή για την θωράκιση της υγείας μας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  • Yuko Ishii Orie Muta,Tomohiro Teshima ,Nayuta Hirasima ,Minayu Odaka ,Taiki Fushimi ,Yasuyuki Fujii  andNaomi Osakabe, Repeated Oral Administration of Flavan-3-ols Induces Browning in Mice Adipose Tissues through Sympathetic Nerve Activation, Nutrients 2021, November 2021