• H πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα τρία πιο βασικά μακροθρεπτικά συστατικά των τροφών.
  • Οι λειτουργίες της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλές και σημαντικές.
  • Μας βοηθάει να ελέγχουμε καλύτερα της αυξομειώσεις του σακχάρου μας μέσα στην ημέρα και να πεινάμε λιγότερο.
  • Είναι απαραίτητη για να έχουμε ένα καλό μυϊκό σύστημα και να κρατάμε το μεταβολισμό μας σε καλή κατάσταση.
  • Συμβάλλει στο σχηματισμό αντισωμάτων και πολλά άλλα.

Τα τελευταία χρόνια η πρωτεΐνη αποτελεί αντικείμενο ερευνητικού ενδιαφέροντος, σε σχέση με τα χρόνια νοσήματα και την φθορά του οργανισμού. 

Μια νέα μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στην Επιστημονική Επιθεώρηση Hypertension και συμπεριέλαβε στοιχεία από την πολύ μεγάλη μελέτη  China Health and Nutrition Survey, διερεύνησε την σχέση της κατανάλωσης πρωτεϊνών με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στη μελέτη, η οποία διήρκεσε 6,1 έτη συμμετείχαν 12.177 άτομα. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι :

  • Όσοι είχαν τη μικρότερη ποικιλία και τη μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεϊνών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης.
  • Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποικιλίας πρωτεϊνών δίνει διαφορετικά απαραίτητα αμινοξέα.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης από  διαφορετικές πηγές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της  ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές είναι σημαντικό να προσλαμβάνει κανείς τα σωστά ποσά πρωτεΐνης ημερησίως, αλλά από πολλές διαφορετικές πηγές, ώστε να προσλαμβάνει το σύνολο των αμινοξέων που αυτές περιέχουν.

Ένας υγιής ενήλικος χρειάζεται 0,8-1,2 γρ πρωτεΐνης την ημέρα, ανά κιλό σωματικού βάρους. 

Για παράδειγμα μια γυναίκα ή ένας άνδρς 70 κιλών, χρειάζεται 56 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως, ενώ ένας ενήλικος αθλητής 70 κιλών χρειάζεται 71 γραμμάρια, εξαιτίας της έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Παρακάτω παρατίθενται οι κυριότερες πηγές ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης.

Ζωικές πηγές πρωτείνης 

Τρόφιμο
Κοτόπουλο (1 μέτριο στήθος 150 γρ. ) 35 γραμμάρια 
Μοσχάρι (1 μέτριο κομμάτι 150 γρ.)  34 γραμμάρια
Ψάρι  (1 μεσαίου μεγέθους φιλέτο 150 γρ.) 30 γραμμάρια
Γάλα (1 ποτήρι)  8 γραμμάρια
1 κομμάτι τυρί (60 γρ.) 16 γραμμάρια
1 αυγό  8 γραμμάρια 

Φυτικές πηγές πρωτείνης 

Τρόφιμο
Φακές (1 μέτριο πιάτο) 16 γραμμάρια
Αμύγδαλα (1 μικρή χούφτα 30 γρ.)  8 γραμμάρια
Βρώμη (3 κουταλιές της σούπας) 9 γραμμάρια 
Τόφου  (50 γρ.)  24 γραμμάρια
Φυστικοβούτυρο 92 κουταλιές της σούπας)  8  γραμμάρια

Συμπερασματικά

Η ποικιλία πρωτεΐνης, στην λογική όμως της υγιεινής διατροφής, είναι απαραίτητη για έναν ισορροπημένο οργανισμό.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Chun Zhou, Qimeng Wu, Ziliang Ye, Mengyi Liu, Zhuxian Zhang, Yuanyuan Zhang, Huan Li, Panpan He, Qinqin Li, Chengzhang Liu and Xianhui Qin, Inverse Association Between Variety of Proteins With Appropriate Quantity From Different Food Sources and New-Onset Hypertension, Hypertension, March 2022