Το έκανα για δεύτερη φορά στην ζωή μου…εκπαιδεύτηκα στην ΚΑΡΠΑ( καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) , κατά την διάρκεια ενός γυρίσματος για την εκπομπή. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ικανοποιημένη αισθάνομαι.

Θεωρώ ότι η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, είναι χρέος όλων μας, αλλά έχω και το προσωπικό μου χρέος απέναντι στον πατέρα μου.

Πιο συγκεκριμένα, επιζητώ και αισθάνομαι την ανάγκη να μάθω πώς μπορώ να βοηθώ ανθρώπους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τότε που ο πατέρας μου, πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά, σωριασμένος σε ένα πεζοδρόμιο, από ανακοπή καρδιάς. Δεν μπορούσε να τον βοηθήσει κανείς, και εγώ ήμουν στην δουλειά, δεν ήμουν εκεί…αλλά και να ήμουν κοντά του την ώρα που σταμάτησε η καρδιά του λόγω ψύχους, δεν θα ήξερα τι να κάνω.

Έτσι από τότε, όποτε μου δοθεί η ευκαιρία μαθαίνω… Σε σεμινάρια για πιστοποιημένους διασώστες στον ΑΝΤΕΝΝΑ, πριν μερικά χρόνια και τώρα από πιστοποιημένο εκπαιδευτή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τον Ευάγγελο Βολτυράκη, σε ένα εξωτερικό γύρισμα με αφορμή την συγκλονιστική καρδιακή ανακοπή live, του Δανού ποδοσφαιριστή Κριστιάν Έρικσεν.

Σκεφτείτε ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ή ανακοπή, είναι κάτι πολύ συχνό, σε κάθε χώρα, σε κάθε ηλικία. Μπορεί να συμβεί παντού. Στον δρόμο, στο σπίτι, στην δουλειά, στο γυμναστήριο, σε γήπεδο, σε ένα κατάστημα εκεί όπου κάνουμε τα ψώνια μας!!!

Και αν κάποιος εφαρμόσει ΚΑΡΠΑ και εξωτερικό απινιδωτή μέσα στο πρώτο λεπτό, τότε η πιθανότητα επιβίωσης φτάνει στο 90%. Και έχουμε περιθώριο μόλις 5 λεπτά για να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι…

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ  λοιπόν χρειαζόμαστε σε κάθε υπηρεσία σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά!!!

Και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ…όσο περισσότεροι, τόσο περισσότερες οι ζωές που μπορούμε να σώσουμε!!!

Το τίμημα μηδαμινό…μόλις 4 ώρες από την ζωή μας, όσο δλδ διαρκεί το σεμινάριο ΚΑΡΠΑ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

4 ώρες…για μια ΖΩΗ…