• Ο καφές ως ρόφημα  βρίσκεται στο επίκεντρο debate επιστημόνων, εδώ και πολλές δεκαετίες.
  • Εκατοντάδες μελέτες έχουν γίνει, πολλές φορές με αντικρουόμενα αποτελέσματα.
  • Περιέχει πάνω από 1.000 χημικές ουσίες, όπως καφεΐνη, βιταμίνη Β2, μαγνήσιο, και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως το χλωρογενικό οξύ.
  • Η ευεργετική δράση του καφέ δεν χάνεται με την απομάκρυνση της καφεΐνης- ντεκαφεϊνέ.
  • Γενικότερα οι επιστήμονες συμφωνούν ότι όταν ο καφές καταναλώνεται με μέτρο, είναι ένα υγιεινό ρόφημα.

Ηοσότητα καφέ που επιτρέπεται να καταναλώνουμε, μελετάται από τους ερευνητές εδώ και πολλά χρόνια. Μια νέα ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες στην Αυστραλία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, όπως έγραψαν στην επιθεώρηση Nutritional Neuroscience, ενέταξαν σε αυτήν 17.702 εθελοντές. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 37 έως 73 ετών.

Όσοι από αυτούς κατανάλωναν καθημερινά, επί σειρά ετών πάνω από 6 φλιτζάνια καφέ, είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.Ο πολύς καφές συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και η διαφορά ήταν σχετικά μικρή. Ειδικότερα, σε όσους έπιναν 6 φλιτζάνια ή περισσότερα, ο κίνδυνος αυτός ήταν αυξημένος κατά 17%.

Η συνιστώμενη ποσότητα για καλή υγεία

«Η μελέτη μας είναι η πιο εκτεταμένη που έχει διεξαχθεί για τη συσχέτιση του καφέ με τον όγκο του εγκεφάλου, την άνοια και το εγκεφαλικό. Είναι επίσης η μεγαλύτερη που έχει χρησιμοποιήσει απεικονιστικά δεδομένα και ευρύ φάσμα συμβαλλόντων παραγόντων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Kitty Pham.

«Ακόμα και όταν συνυπολογίσαμε όλους τους συμβάλλοντες παράγοντες, ο πολύς καφές εξακολουθούσε να συσχετίζεται σημαντικά, με τον μειωμένο όγκο του εγκεφάλου. Οι ποσότητες που ενέχονται είναι πάνω από 6 φλιτζάνια καφέ ημερησίως».

Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίζουμε την κατανάλωση καφεΐνης σε 400 mg την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε 4-5 καφέδες την ημέρα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές δρα προστατευτικά έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, σε ποσότητες 3-5 φλιτζανιών ημερησίως.

Συμπερασματικά

Ο καφές- με ή χωρίς καφεΐνη- είναι ένα υγιεινό ρόφημα,  φτάνει να μην υπερβάλλουμε στην κατανάλωση του, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2021.1945858