• Τα αμύγδαλα είναι ένας ξηρός καρπός με εξαιρετικό θρεπτικό προφίλ.
  • Περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες.
  • Τα αμύγδαλα βοηθούν και στην απώλεια βάρους.
  • Νέα μελέτη συνδέει την κατανάλωση αμυγδάλων με λιγότερες ρυτίδες, πανάδες και κηλίδες.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αμερικάνους ερευνητές, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων μειώνει τις ρυτίδες, τις πανάδες και κηλίδες στο γυναικείο δέρμα.   

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα  στο Nutrients αναφέροντας περισσότερους από έναν λόγους, για την προσθήκη των αμυγδάλων στην διατροφή μας και εμμέσως στην καθημερινή περιποίηση του δέρματος!

Η μελέτη διήρκεσε 6 μήνες και περιέλαβε 49 γυναίκες στην εμμηνόπαυση, οι οποίες χωρίσθηκαν σε 2 ομάδες.

Στην ομάδα παρέμβασης συστήθηκε η κατανάλωση μόνο αμυγδάλων σαν μικρογεύματα, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 20% των του συνόλου των θερμίδων, δηλαδή περίπου στις 340 θερμίδες ημερησίως. Οι γυναίκες κατανάλωναν 2 σνακ των 30 γρ αμυγδάλων, ενδιάμεσα των γευμάτων.

Η δεύτερη ομάδα κατανάλωσε κάποια μπάρα σύκου, pretzels ή μπάρα γκρανόλα, που επίσης αντιπροσώπευαν το 20% του συνόλου των ημερήσιων θερμίδων. 

Σε όλες τις συμμετέχουσες ζητήθηκε να μην καταναλώνουν άλλους ξηρούς καρπούς κατά την περίοδο αξιολόγησης. Η αξιολόγηση του δέρματος έγινε στην αρχή της μελέτης και μετά από 8, 16 και 24 εβδομάδες. Σε κάθε διάστημα γινόταν αξιολόγηση του βάρους των γυναικών, των ρυτίδων και της έντασης των πανάδων με την βοήθεια συσκευής υψηλής ανάλυσης της εικόνας του προσώπου. Σε όλες τις περιόδους έγινε αξιολόγηση του βαθμού ενυδάτωσης της επιδερμίδας και της παραγωγής σμήγματος. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης. 

Στα αποτελέσματα αναφέρεται ότι το βάρος παρέμεινε ίδιο και στις δύο ομάδες.

Στην ομάδα όμως που κατανάλωσε τα αμύγδαλα, η σοβαρότητα των ρυτίδων μειώθηκε κατά 15% σε 16 εβδομάδες και 16% σε 24 εβδομάδες. Επίσης υπήρξε βελτίωση της εικόνας των πανάδων. 

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων, συμβάλλει στην βελτίωση της εικόνας των ρυτίδων του προσώπου, αλλά και του χρωματικού τόνου της επιδερμίδας. 

Επίσης, παρατηρήθηκε στις συμμετέχουσες γυναίκες αύξηση του βαθμού ενυδάτωσης της επιδερμίδας. Πιθανώς επειδή ξεκίνησαν μία πιο προσεκτική διατροφή, παράλληλα ίσως κατανάλωσαν και περισσότερο νερό. 

Και στις δύο ομάδες αυξήθηκε η παραγωγή σμήγματος στην περιοχή των μάγουλων και μόνο στην ομάδα ελέγχου, αυξήθηκε και στο μέτωπο. 

Η επίδραση των αμυγδάλων αποδόθηκε κυρίως στην βιταμίνη Ε και στην αντιοξειδωτική της ικανότητα.

Επιπλέον όμως σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και άλλα φυτοσυστατικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα αμύγδαλα. 

Συμπερασματικά

Φέροντας τις πληροφορίες αυτές στην καθημερινή ζωή, η κατανάλωση 30 γρ. αμυγδάλων σε συνδυασμό με γιαούρτι ή με φρούτα, όπως για παράδειγμα η μπανάνα, μπορεί να δώσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα που περιέχει από το σύνολο των μακροθρεπτικών συστατικών αλλά και ποικιλία μικροστοιχείων, που συμβάλλει στην συμπλήρωση της ημερήσιας διατροφής.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/785

https://www.hindawi.com/journals/jar/2020/5651737/