• Με τα 2/3 του πληθυσμού να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, πολλές δίαιτες διαφορετικής σύστασης εμφανίζονται ως λύση του προβλήματος.
  • Νέες μελέτες στρέφονται στην αξιολόγηση της απώλειας βάρους που προκύπτει, με ανάλυση της σύστασης σώματος.
  • Ειδικά μηχανήματα βοηθούν στην αξιολόγηση των επιμέρους ιστών που μειώνονται κατά την απώλεια κιλών – λιπώδης ιστός, μυϊκός ιστός και υγρά.
  • Η μείωση των επιπέδων μυϊκού ιστού και υγρών, δεν προσφέρει βελτίωση του επιπέδου υγείας, ενώ προκαλεί μείωση του μεταβολισμού.

Hανάλυση σύστασης σώματος, με την βοήθεια σύγχρονων συσκευών ανάλυσης, αξιολογεί με ακρίβεια δείκτες όπως:

  • Ο συνολικός λιπώδης ιστός, αλλά και το σπλαχνικό λίπος, το οποίο αξιολογείται ξεχωριστά, αφού ευθύνεται για τις περισσότερες παθολογικές καταστάσεις.
  • Ο μυϊκός ιστός, με επιμέρους ανάλυση σε τομείς του σώματος, ώστε να αξιολογείται η απόδοση της άσκησης που κάνει το άτομο το οποίο βρίσκεται σε πρόγραμμα διατροφής για να χάσει κιλά. 
  • Τα επίπεδα υγρών του οργανισμού, με διάκριση των ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων υγρών. 

Επιπλέον, με χρήση των αποτελεσμάτων μπορεί να γίνει πιο ακριβής υπολογισμός των ενεργειακών αναγκών του ατόμου, ώστε να δημιουργηθεί μία διατροφική οδηγία με ήπιο διατροφικό έλλειμμα, δηλαδή όχι εξαιρετικά αυστηρή δίαιτα. Η τακτική αυτή διασφαλίζει την προστασία του μυϊκού ιστού από τον καταβολισμό. 

Απώλεια λίπους & μυϊκής μάζας αναλόγως με τον τύπο δίαιτας 

Σύμφωνα με μελέτες, η ποσόστωση απώλειας λίπους και μυϊκού ιστού ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της δίαιτας και με το είδος και την ένταση της άσκησης που μπορεί να κάνει. 

Στις δίαιτες λίγων θερμίδων, χαμηλών υδατανθράκων, χαμηλών λιπαρών, υψηλής πρωτεΐνης και στην δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, καταγράφεται σύμφωνα με μελέτες, απώλεια λίπους από 75-89%. Ακόμη καταγράφεται απώλεια μυϊκής μάζας από 11-25%.

Η δίαιτα που φαίνεται να μην οδηγεί σε τόσο μεγάλη απώλεια μυών είναι η πρωτεϊνική, με μείωση 11%.

Η απώλεια μυϊκού ιστού σε ποσοστό 10% επί συνόλου του απολεσθέντος βάρους, θεωρείται φυσιολογική κατά την υιοθέτηση ενός υποθερμιδικού προγράμματος διατροφής. Στόχος μας φυσικά πρέπει να είναι αποφυγή ακόμα και αυτής της απώλειας, για να μην “μπλοκάρει” ο μεταβολισμός και η οποιαδήποτε μελλοντική μας προσπάθεια να χάσουμε κιλά.

Η καταλυτική σημασία της άσκησης στην προσπάθεια να χάσουμε κιλά

Για να τα καταφέρουμε, θεωρείται απαραίτητη η τακτική αξιολόγηση της σύστασης σώματος και η συνεχής αναπροσαρμογή της διατροφικής οδηγίας, αλλά και της άσκησης.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι με συνδυασμό δίαιτας και άσκησης, η απώλεια κιλών διατηρείται στην πορεία του χρόνου, γιατί η άσκηση αλλάζει την σύσταση του σώματος.

Και μάλιστα η έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το γρήγορο περπάτημα, βοηθά τόσο στην απώλεια λίπους, όσο και στην διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Συμπερασματικά

Για να καταφέρουμε να χάσουμε κιλά αποτελεσματικά, θεωρείται απαραίτητη η τακτική αξιολόγηση της σύστασης σώματος και η συνεχής αναπροσαρμογή της διατροφικής οδηγίας, αλλά και της άσκησης. 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.ncbi.nlm.nihhttps.gov/pmc/articles/PMC6315740/ – 

https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-019-0864-5