• Ο πονοκέφαλος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους, που κάποιος αναζητά βοήθεια από οικογενειακούς γιατρούς. 
  • 9 στους 10 πάσχοντες αναφέρουν μέτριο έως σοβαρό πόνο, με το 75% να αναφέρει μειωμένη λειτουργία και το 33% να απαιτεί ανάπαυση στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
  • Υπολογίζεται ότι ο πονοκέφαλος ευθύνεται για το 20% των απουσιών από την εργασία. 
  • Υπάρχει εξπρές- μη φαρμακευτικό – πρωτόκολλο ανακούφισης από τον πονοκέφαλο.
  • Η φυσικοθεραπεία, ο βελονισμός και η οστεοπαθητική μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Το πρωτόκολλο εξπρές- αντιμετώπισης για πονοκέφαλο και ημικρανία, συνίσταται  σε πιέσεις και μαλάξεις σε σημεία βελονισμού, δηλαδή σημεία με υψηλότερη νεύρωση. Οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στο να αποφορτιστούν οι δομές της σπονδυλικής στήλης.

Καταρχήν, αν μας πιάσει ο πονοκέφαλος στο γραφείο, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την σωστή στάση σώματος, διότι αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου. Καθόμαστε πίσω στην καρέκλα, ακουμπάμε την πλάτη πίσω στο κάθισμα και έχουμε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών μας, για να μην σκύβουμε.

Στην πρώτη ειδική άσκηση, που μπορούμε να κάνουμε καθιστοί ή όρθιοι, βάζουμε τα δύο δάχτυλα, δείκτη και παράμεσο στο πηγούνι και σπρώχνουμε ελαφρά το κεφάλι προς τα πίσω, ώστε τα αυτιά να είναι στην ίδια ευθεία με τους ώμους. Κρατάμε αυτή την θέση για 20 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε 4 φορές. Επαναλαμβάνουμε την άσκηση μετά από 20 λεπτά και εκτελούμε την ίδια διαδικασία για όσο διαρκεί ο πονοκέφαλος.

Στην δεύτερη ειδική άσκηση βάζουμε τα χέρια στο πίσω μέρος του αυχένα, στην βάση του κρανίου, ψηλαφώντας τους αυχενικούς σπονδύλους και ασκώντας πιέσεις στα μαλακά μόρια, ώστε να λύσουμε τα μυϊκά οζίδια. Πιέζουμε για 30 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε για περίπου 4 φορές σε κάθε σημείο.

Παρόμοιες πιέσεις- μαλάξεις  με τα δάχτυλα,  μπορούμε να ασκήσουμε και σε άλλα βελονιστικά σημεία, όπως στην κορυφή του κεφαλιού, στους κροτάφους, στο μεσόφρυο και πάνω από τα φρύδια.

Βελονισμός 

Ο νευρικός μηχανισμός στον οποίο βασίζεται η άμεση επίδραση της αναλγησίας με βελονισμό, παραμένει ασαφής και ο νευρικός μηχανισμός της παρατεταμένης θεραπείας με βελονισμό για την ημικρανία , μπορεί να σχετίζεται με τη ρύθμιση των εγκεφαλικών δικτύων τα οποία σχετίζονται με τον πόνο.

Πολλές μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου αναφέρουν ότι η θεραπεία με βελονισμό, θα μπορούσε να ομαλοποιήσει το εξασθενημένο σύστημα ρύθμισης του πόνου στην ημικρανία και άλλες καταστάσεις χρόνιου πόνου.

 Είναι ευρέως αποδεκτό,  ότι το ενδογενές σύστημα οπιοειδών εμπλέκεται στη μεσολάβηση της αναλγησίας του βελονισμού.

Οστεοπαθητική

Όσον αφορά στην παθοφυσιολογική διαδικασία, τα περισσότερα στοιχεία για την κεντρική ευαισθητοποίηση (ΚΕ) στην κεφαλαλγία,  υπογραμμίζουν το ρόλο της ευαισθησίας στον πόνο στους μυοπεριτονιακούς ιστούς και τους περικρανιακούς ιστούς.  

Η Κεντρική Ευαισθητοποίηση μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του πόνου και στη μετατροπή από οξεία, σε χρόνια μορφή.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δομές που νευρώνονται από τα ανώτερα αυχενικά τμήματα (Α1-3) και το τρίδυμο νεύρο, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία και τη διατήρηση των ερεθισμάτων, η οποία συμβάλλει στον χρόνιο μυοπεριτονιακό πόνο στο κεφάλι, στην περιφερική ευαισθητοποίηση και στην Κεντρική Ευαισθητοποίηση .

Βελονισμός και Οστεοπαθητική Θεραπεία μπορεί να είναι πολύτιμες μη φαρμακευτικές επιλογές θεραπείας, για πονοκεφάλους και ημικρανία. Ο βελονισμός δεν βρέθηκε να είναι ανώτερος, από την Οστεοπαθητική και την Φυσικοθεραπεία.

Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που έγιναν σε διάφορες χώρες έδειξαν ότι η Οστεοπαθητική Θεραπεία, μείωσε επίσης σημαντικά την ένταση της κεφαλαλγίας.

Η Οστεοπαθητική έχει αποτελεσματικότητα ίση με την προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή και τα  αντικαταθλιπτικά στη θεραπεία των πρωτοπαθών πονοκεφάλων.

Συμπερασματικά

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τόσο ο Βελονισμός όσο και η Οστεοπαθητική Θεραπεία και Φυσικοθεραπεία, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κεφαλαλγίας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Osteopathy for primary headache patients: a systematic review

Francesco Cerritelli et al. J Pain Res. 2017.

Bigal ME, Lipton RB, Stewart WF. The epidemiology and impact of migraine. Neurol Neurosci Rep. 2004;4(2):

98–104.

Robbins MS, Lipton RB. The epidemiology of primary headache disorders. Semin Neurol. 2010;30(2):107–19. Epub 2010 Mar 29

Altered periaqueductal gray resting state functional connectivity in migraine and the modulation effect of treatment

Zhengjie Li et al. Sci Rep. 2016.

Acupuncture modulates cortical thickness and 

functional connectivity in knee osteoarthritis patients

Xiaoyan Chen et al. Sci Rep. 2014.