• Η αθροιστική κεφαλαλγία προσβάλει 1 σε κάθε περίπου 1000 ανθρώπους.
  • Πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο.
  • Άνθρωποι που τον έχουν βιώσει λένε πως η ένταση του πόνου είναι πολύ μεγάλη, δυνατότερη από οποιονδήποτε άλλο πόνο έχουν νιώσει, πραγματικά ανυπόφορη.

Οπόνος στην αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηριστικά εντοπίζεται πάντα στην μία πλευρά του κεφαλιού (συνήθως στην ίδια, σπάνια αλλάζει πλευρά), συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο, αλλά μπορεί να επεκτείνεται προς το μέτωπο, το μάγουλο ή τον αυχένα.

Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι μόνο στην πλευρά του πόνου, βούλωμα ή καταρροή στο ρουθούνι από την πλευρά του πόνου, ή και κοκκίνισμα του ματιού, ή πτώση του βλεφάρου από την ίδια πάντα πλευρά.

Όταν ο πονοκέφαλος είναι αθροιστική κεφαλαλγία, χαρακτηριστικό είναι ότι ο άνθρωπος που την έχει νιώθει πολύ έντονο ως ανυπόφορο πόνο.

Κάποιοι άνθρωποι περιγράφουν ότι αισθάνονται σαν να πρόκειται να πεταχτεί το μάτι τους έξω.

Επίσης, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ημικρανία ή σε άλλους πονοκεφάλους που οι ασθενείς αναζητούν την κατάκλιση, ο ασθενής με αθροιστική κεφαλαλγία την ώρα της κρίσης πιθανότερα θα πηγαινοέρχεται νευρικά, ή θα κάθεται αλλά θα κινείται μπρος- πίσω, μην μπορώντας να μείνει ακίνητος σε ένα σημείο.

Πότε χτυπά η αθροιστική κεφαλαλγία;

Οι κρίσεις στην αθροιστική κεφαλαλγία έρχονται κατά περιόδους. Διαρκούν  συνήθως μερικές εβδομάδες ως λίγους μήνες και στη συνέχεια χάνονται για μήνες ή και χρόνια, μέχρι να έρθει μία νέα περίοδος κρίσεων.

Στην διάρκεια της περιόδου που η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ενεργή, οι κρίσεις εμφανίζονται συνήθως με συχνότητα 1-4 κρίσεις κάθε μέρα. Η διάρκεια των κρίσεων της αθροιστικής κεφαλαλγίας στους περισσότερους ασθενείς κυμαίνεται από 30 λεπτά ως 3 ώρες.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι πολλές φορές η κρίση εμφανίζεται ακριβώς την ίδια ώρα του 24ώρου, συχνά μέσα στον ύπνο, «σαν να έχει βάλει ξυπνητήρι».

Η θεραπεία στην αθροιστική κεφαλαλγία περιλαμβάνει κυρίως την ειδική προφυλακτική αγωγή, με την οποία επιτυγχάνουμε καταστολή της εμφάνισης κρίσεων (σταματούν να εμφανίζονται εντελώς ή τουλάχιστον αραιώνει σημαντικά η εμφάνισή τους και γίνονται πιο ήπιες).

Συμπερασματικά

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ανυπόφορος πονοκέφαλος, όμως ο ειδικός επιστήμονας μπορεί να βοηθήσει.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. Vikelis M and Rapoport AM. Cluster headache in Greece: An observational clinical and demographic study of 302 patients. Journal of Headache and Pain 2016 Dec;17(1):88. Epub 2016 Sep 26.
  2. Αθροιστική Κεφαλαλγία. https://www.headaches.gr/cluster-headache.html Accessed online on 21/.5/2020
  3. Βικελής Μ. και συν.. Αθροιστική κεφαλαλγία. Κεφαλαλγία, 2006;13(3):101-107.