• Παιδιά γεννιούνται όλο τον χρόνο. Σε κάποιες περιόδους όμως γεννιούνται περισσότερα παιδιά, ενώ σε άλλες λιγότερα.
  • Μελέτες που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα έχουν δείξει ότι σχεδόν σε όλες τις καταγραφές, υπάρχει μια κορύφωση στις γεννήσεις τον Σεπτέμβρη.
  • Δεδομένα υπάρχουν από πολλές περιοχές : Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδία και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα αφορούν ακόμη και δίδυμες κυήσεις.

Είναι ένα τυχαίο γεγονός ή υπάρχει κάποια εξήγηση, ότι οι γεννήσεις τον Σεπτέμβριο αυξάνονται κατακόρυφα;

Μια προφανής παράμετρος είναι η θερμοκρασία. Φαίνεται λογικό το κρύο στους χειμωνιάτικους μήνες που μας περιορίζει στο σπίτι, να είναι υπεύθυνο για τον αυξημένο ρυθμό επαφών στο ζευγάρι.

Αντιθέτως τους καλοκαιρινούς μήνες ελαττώνεται ο ρυθμός των επαφών λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, γι’ αυτό και οι γεννήσεις είναι λιγότερες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Η επίδραση της θερμοκρασίας αποτελεί μια πιθανή εξήγηση, αλλά η κορύφωση στις γεννήσεις τον Σεπτέμβριο έχει παρατηρηθεί και στο Νότιο ημισφαίριο. Δεδομένα μελετών από την Αφρική και την Αυστραλία έχουν επιβεβαιώσει την χρονική αυτή κατανομή στις γεννήσεις.

Ίσως λοιπόν να μην είναι η θερμοκρασία ο καθοριστικός παράγοντας. Εξήγηση στην εποχικότητα των γεννήσεων μπορεί ίσως να δοθεί, από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες ( κλίμα, διάρκεια του φωτός), από κοινωνικούς, οικονομικούς ακόμη και θρησκευτικούς παράγοντες.

Ο Σεπτέμβρης είναι ακριβώς 9 μήνες μετά τα Χριστούγεννα. Είναι η εποχή που στις καθημερινές μας δραστηριότητες κυριαρχούν όλες οι Χριστουγεννιάτικες συνήθειες, όπως ο στολισμός του δένδρου και η ανταλλαγή των δώρων.

Παράλληλα αυξάνεται η διάθεσή μας με το εορταστικό κλίμα και τις εορταστικές κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο βέβαια μας το επιτρέπει η παρουσία του κορονοϊού, που σίγουρα επηρεάζει θετικά και την γονιμότητα.

Υπάρχουν όμως και οι ρομαντικοί, που έχουν να προτείνουν μια άλλη εξήγηση : είναι το «Πνεύμα των Χριστουγέννων» υπεύθυνο για το πετυχημένο αποτέλεσμα των εορταστικών επαφών και γι’ αυτό  το γεγονός αυτό έγινε γνωστό ως Christmas effect!

Βέβαια η επιστήμη δύσκολα θα μπορέσει με δεδομένα να τεκμηριώσει αυτή την άποψη. Επειδή όμως οι αριθμοί λένε την αλήθεια, εάν έχετε ολοκληρώσει την οικογένειά σας, καλά θα είναι να προσέχετε αυτή την εποχή.

Αν όμως το παιδί είναι μέσα στα μελλοντικά σας σχέδια τότε να ξέρετε ότι έχετε μια έξτρα βοήθεια  και να περιμένετε ένα Χριστουγεννιάτικο μποναμά που θα καταφτάσει τον Σεπτέμβρη!

Συμπερασματικά

Η περίοδος των γιορτών, με την θετική της επίδραση στην διάθεσή μας, αυξάνει τις πιθανότητες για σεξουαλική επαφή και κατά συνέπεια κύηση και γέννηση ενός “μωρού των Χριστουγέννων”.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/74697/j.1749-6632.1994.tb30385.x.pdf;sequence=1