- Ο καρκίνος του προστάτη (PC) είναι η 3η πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες, η 6η πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στο σύνολο του πληθυσμού και η κύρια αιτία θνησιμότητας σε άνδρες στις ΗΠΑ.
- Ο επιπολασμός της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε χώρες όπου οι άνδρες καταναλώνουν μια δίαιτα «δυτικού τύπου», σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Έρευνας & το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR & WCRF).
- Η σωστή διαιτητική θεραπεία αποτελεί τη βασικότερη μη-επεμβατική πρόταση, για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, αλλά και την εξέλιξή του.
Μπορεί η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής να βοηθήσει στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη; Παίζει ρόλο στην πρόληψη ή και στην αντιμετώπιση του; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία υποβάλουν άντρες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του προστάτη.
Πολυάριθμες επιδημιολογικές, προκλινικές και κλινικές μελέτες υποδεικνύουν τον πιθανό ρόλο της διαιτητικής πρόσληψης, στη συχνότητα εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου.
Σύμφωνα με την ισχύουσα βιβλιογραφία υπάρχουν διαιτητικοί παράγοντες αλλά και διατροφικές συνήθειες που σχετίζονται με τη συχνότητα εμφάνισης και εξέλιξης βλάβης στον προστάτη. Παράγοντες όπως η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, η πρωτεΐνη σόγιας, τα ωμέγα-3 (ω-3) λιπαρά, το πράσινο τσάι, οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας, έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου PCa ή την εξέλιξη του.
Την ίδια στιγμή, η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και τα υψηλότερα επίπεδα της β-καροτίνης βρέθηκε ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει μια σχέση σχήματος «U» ανάμεσα στο φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη D και την πρόσληψη ασβεστίου, με τον κίνδυνο προστάτη.
Ο ρόλος του κρέατος & των φρούτων
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι σε χώρες όπου οι άνδρες καταναλώνουν μία τυπική “δυτική” διατροφή η οποία περιέχει μια μεγάλη ποσότητα κρέατος, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα του επιθετικότερου τύπου, είναι υψηλότερη από ότι στις χώρες όπου τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι το πιο βασικό μέρος της δίαιτας, όπως συμβαίνει στη μεσογειακή διατροφή.
Ο συνδυασμός όλων των ευεργετικών παραγόντων για τη μείωση του κινδύνου του προστάτη σε ένα υγιές διατροφικό πρότυπο, μπορεί να είναι η καλύτερη διατροφική παρέμβαση.
Αυτό το πρότυπο πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, να έχει μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, συνολικού και κορεσμένου λίπους και μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος π.χ. αλλαντικών.
Παράγοντες όπως η εθνικότητα, η καταγωγή, η ηλικία, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, επηρεάζουν τον κίνδυνο της εμφάνισης της νόσου, ενώ σημαντική είναι και η επίπτωση της κληρονομικότητας, δεδομένου ότι όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο προστάτη έχουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισής του.
Γνωρίζουμε ότι όταν ένας ασθενής είναι σε θεραπεία για κάποια μορφή καρκίνου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να τρέφεται σωστά και να παραμένει σε μια ισορροπημένη διατροφή, που είναι συχνά ιδιαίτερα δύσκολο λόγω πολλών παραγόντων.
Το σώμα σε αυτήν την κατάσταση «υπερλειτουργεί» για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να «επισκευάσει» τα υγιή κύτταρα που μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη, ως παρενέργεια της όποιας θεραπείας, όπως είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Την ίδια στιγμή, πολλές θεραπείες για τον καρκίνο – ιδιαιτέρως η χημειοθεραπεία – έχουν παρενέργειες, που επηρεάζουν αρνητικά τη δύναμη και την αντοχή και μειώνουν την όρεξη για πρόσληψη τροφής.
Συμπερασματικά
Η πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, συνδέονται άμεσα με την σωστή διατροφή όπως είναι η μεσογειακή.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:
– Giovannucci, E., Liu, Y., Platz, E.A., Stampfer, M.J. & Willett, W.C. (2007) Risk factors for prostate cancer incidence and progression in the health professionals follow-up study. Int. J. Cancer 121, 1571–1578.
– Greenwald, P. (2004) Clinical trials in cancer prevention: current results and perspectives for the future. J. Nutr. 134, 3507S–3512S.
– Masko EM, Allott EH, Freedland SJ. The relationship between nutrition and prostate cancer: is more always better? Eur Urol. 2013;63:810–820