• Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί ένα αρκετό συχνό φαινόμενο, το οποίο εκδηλώνεται όταν υγρά του στομάχου ανεβαίνουν προς τα επάνω, μέσω του οισοφάγου, και επειδή τα υγρά αυτά είναι όξινα, δημιουργείται αυτό το αίσθημα του καψίματος ή/και της ξινίλας.
  • Πέρα από την αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός, θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με ορισμένους βασικούς κανόνες διατροφής.

Οι διατροφικοί κανόνες θα σας βοηθήσουν να μην έχετε συχνά ή και καθόλου τα ενοχλητικά καψίματα στο στέρνο, εκτός βέβαια αν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, όπου βέβαια και πάλι η διατροφή θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Η  βασικότερη οδηγία που θα μπορούσε να δοθεί είναι το να έχει κανείς μικρά και συχνά γεύματα.

Να μην «φορτώνουμε» δηλαδή  το στομάχι μας με μεγάλη ποσότητα τροφής, ιδιαιτέρως μετά από αρκετή ώρα χωρίς φαγητό. Όσο αυξάνεται ο όγκος του περιεχομένου του στομάχου, τόσο πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο της παλινδρόμησης.

Τα «ένοχα» τρόφιμα για ΓΟΠ

Καλό να αποφεύγονται τα πολύ λιπαρά τρόφιμα , καθώς παραμένουν περισσότερη ώρα στο στομάχι και έτσι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Έτσι για παράδειγμα τα τηγανητά φαγητά, τα γλυκά, σφολιάτες (π.χ. κρουασάν, τυρόπιτες σπανακόπιτες κ.α) μπορεί να είναι άκρως επιβαρυντικά.

Τα όξινα τρόφιμα επιδεινώνουν πολύ την παλινδρόμηση, ιδιαίτερα αν τα τρώτε με άδειο στομάχι ή/και μόνα τους. Τέτοια τρόφιμα είναι η ντομάτα και ιδιαιτέρως η σάλτσα της, το ξύδι, το λεμόνι και τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ).

Η καφεΐνη (στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα κλπ) αυξάνει τις όξινες εκκρίσεις του στομάχου. Το αλκοόλ επίσης μπορεί επίσης να επιβαρύνει, όπως και τα αεριούχα αναψυκτικά τα οποία λόγω του ανθρακικού προκαλούν διάταση στο στομάχι και αυξάνουν  το ενδεχόμενο της παλινδρόμησης.

Επίσης, το κακάο που περιέχεται στη σοκολάτα, εμπεριέχει  ουσίες παρόμοιες με την καφεΐνη. Δοκιμάστε να φάτε μικρότερη ποσότητα, με γεμάτο στομάχι.

Προσέξετε τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το κρεμμύδι στο φαγητό σας. Τα πικάντικα φαγητά, εκτός από την ‘καυτή’ γεύση τους προκαλούν και καούρες.

Φαγητά ή τροφές , όπως για παράδειγμα οι τσίχλες που περιέχουν  μέντα ή  δυόσμο, επιδεινώνουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης, διότι προκαλούν χαλάρωση του οισοφαγικού σφικτήρα.

Συμπερασματικά

Δύο είναι οι βασικές συμβουλές σε περίπτωση ΓΟΠ. Τα μικρά και συχνά γεύματα και το ότι  δεν πρέπει να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Αφήστε να περάσουν περίπου 2 ώρες και καλό είναι ο κορμός σας να είναι σχετικά ανασηκωμένος. Γι’ αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 μαξιλάρια.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

S Sethi, JE Richter, Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and
management, Current opinion in gastroenterology, 2017

Badillo, R.& Francis, D., 2014. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux
disease. World Journal of Gastrointestinal pharmacology and therapentics, 5(3), p.
105-112.