• Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις είναι αερόβιες ασκήσεις που εκτός από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος και την απώλεια βάρους, κάνουν καλό και στον εγκέφαλο.
  • Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος θα φέρει περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο και θα του παρέχει έτσι περισσότερο οξυγόνο και γλυκόζη, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του.

Με την κίνηση των μυών, απελευθερώνονται διάφορες ορμόνες που δρουν στον εγκέφαλο, οι οποίες επηρεάζουν την ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου, ρυθμίζουν τη διάθεση και βελτιώνουν τη συγκέντρωση.

Παραδείγματα τέτοιων ορμονών είναι η σεροτονίνη, που βελτιώνει τη διάθεση, η ντοπαμίνη, που βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη, και η νορεπινεφρίνη, που έχει θετική επίδραση στην προσοχή, στην αντίληψη και στη σεξουαλική διέγερση.

Νέες μελέτες για την σύνδεση άσκησης και εγκεφάλου

Διάφορες έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η περιορισμένη μυϊκή δραστηριότητα επηρεάζει ολόκληρη την νευρομυϊκή λειτουργία.

Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει νευρογένεση, δηλαδή να βοηθήσει τον εγκέφαλο να σχηματίσει νέα νευρικά κύτταρα.

Στο Πανεπιστήμιο Μελετών στο Μιλάνο, πραγματοποιήθηκε μία έρευνα στην οποία οι ερευνητές μείωσαν την κίνηση των ποδιών σε ποντίκια για 28 ημέρες, δένοντας τους τα 2 από τα 4 πόδια. Μετά το πέρας των 28 ημερών, παρατηρήθηκε μείωση κατά 70% των νευρικών βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο των ποντικιών!!!

Επίσης, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση ενάντια στη βαρύτητα, όπως οι ασθενείς που είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι ή οι αστροναύτες όταν βρίσκονται σε παρατεταμένο ταξίδι στο διάστημα, έχει παρατηρηθεί ότι όχι μόνο χάνουν τη μυϊκή τους μάζα, αλλά δυσλειτουργεί και το νευρικό τους σύστημα.

Όπως έδειξαν οι μελέτες, με την άσκηση των ποδιών ο εγκέφαλος παράγει υγιείς νευρώνες, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την αντιμετώπιση του στρες και των δυσκολιών της ζωής.

Ο χορός, το περπάτημα, η πεζοπορία, το ανέβασμα σκαλοπατιών, η αναρρίχηση, το τένις και η γυμναστική με βάρη είναι ενδεικτικές δραστηριότητες που γυμνάζουν τα πόδια, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Συμπερασματικά

Οι αερόβιες ασκήσεις και πιο ειδικά όσες γυμνάζουν τα πόδια, φαίνεται να βοηθούν και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.