- Ο ένας ανησυχητικός πονοκέφαλος εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους κυρίως γυναίκες.
- Συμπτώματα: διάχυτος μέτριος πονοκέφαλος, βουητό στα αυτιά, παροδικό θάμπωμα όρασης.
- Τα παραπανίσια κιλά και οι πολυκυστικές ωοθήκες, είναι παράγοντες κινδύνου.
- Ο δεύτερος ανησυχητικός πονοκέφαλος παρουσιάζεται μετά την μέση ηλικία και θεωρείται αυτοάνοσο.
- Συμπτώματα: Πόνος με διακυμάνσεις, μπορεί και μόνο με το άγγιγμα των μαλλιών!
Ανησυχητικοί πονοκέφαλοι θεωρούνται εκείνοι που είναι μεν επικίνδυνοι, αλλά όσοι τους βιώνουν δεν τους δίνουν την πρέπουσα σημασία, γιατί δεν μοιάζουν απειλητικοί.
Ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση
Τι είναι: Αύξηση της πίεσης μέσα στο κρανίο (είναι άλλη από την αρτηριακή πίεση).
Εμφανίζεται κυρίως σε νέες γυναίκες, περισσότερο συχνά αν έχουν παραπάνω κιλά ή/και πολυκυστικές ωοθήκες. Δεν έχει σαφή αιτία.
Πως εκδηλώνεται: Με ήπιας/ μέτριας έντασης πονοκέφαλο, συχνό και διάχυτο ή εστιασμένο στους κροτάφους, πίσω από τα μάτια ή στην κορυφή του κεφαλιού. Μπορεί να επιδεινώνεται με βήχα, φτάρνισμα, σωματική ένταση, σκύψιμο και να συνοδεύεται από βουητά στα αυτιά και από παροδικά θαμπώματα της όρασης.
Γιατί είναι σημαντικό να σκεφτεί κανείς την ενδοκράνια υπέρταση; Γιατί αν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να προκαλέσει και μόνιμη βλάβη στην όραση.
Και γιατί ΔΕΝ πάει εύκολα το μυαλό μας, ειδικά σε μια νέα γυναίκα, που μπορεί να έχει ούτως ή άλλως και ημικρανία ή άλλους πονοκεφάλους.
Πως διαγιγνώσκεται: Από το ιστορικό, την βυθοσκόπηση (οφθαλμολογική εξέταση που εξετάζει το πίσω μέρος του ματιού, όπου στο σημείο που το νεύρο της όρασης μπαίνει στο μάτι, μπορεί να υπάρχει οίδημα) και την οσφυονωτιαία παρακέντηση, (όπως κάνουμε για να αποκλείσουμε μια μηνιγγίτιδα), όπου μετράμε την πίεση.
Θεραπεία: Με ειδικά φάρμακα, διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων πονοκεφάλων. Κατά κανόνα η πορεία είναι εξαιρετική.
Κροταφική αρτηριίτιδα
Τι είναι: Φλεγμονή αρτηριών του κρανίου ή του λαιμού.
Που οφείλεται: Είναι αυτοάνοση πάθηση.
Ποιον αφορά: Γυναίκες και άνδρες. Ξεκινά σχεδόν πάντα μετά την ηλικία των 50 ετών.
Εκδηλώνεται με πονοκέφαλο ή πόνο. ‘Οχι μόνο στον κρόταφο (όπως λέει το όνομα), αλλά γενικότερα στο κρανίο ή στο πρόσωπο και τον λαιμό ή τον αυχένα. Ο πόνος έχει διακυμάνσεις, αλλά γενικά προοδευτικά επιδεινώνεται.
Μπορεί να υπάρχει πόνος και μόνο με το άγγιγμα των μαλλιών ή την ελαφρά πίεση, απώλεια τριχών, έλκος στη γλώσσα, πόνος και εύκολη κούραση κατά τη μάσηση (το λέμε χωλότητα της κάτω γνάθου).
Γιατί είναι σημαντικό να σκεφτεί κανείς την κροταφική αρτηριίτιδα; Αν μείνει αθεράπευτη, μπορεί να γίνουν αγγειακές θρομβώσεις, δηλαδή εγκεφαλικά επεισόδια. Μια συχνή εντόπιση είναι στις οφθαλμικές αρτηρίες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.
Πως διαγιγνώσκεται: Με βάση την κλινική εικόνα, την κλινική εξέταση και με αιματολογικές εξετάσεις, για δείκτες φλεγμονής ή ειδικό υπερηχογράφημα στις αρτηρίες της περιοχής.
Θεραπεία: Κορτιζόνη για αρκετό καιρό, αλλά και νεότερα φάρμακα, συνήθως με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Συμπερασματικά
Όταν εμφανίζουμε πονοκεφάλους που επιμένουν, ακόμη και αν είναι ήπιοι, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνόμαστε σε ειδικό επιστήμονα.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:
- Idiopathic intracranial Hypertension στον ιστότοπο της American Academy of Opthalmology
- Βλάχος ΓΣ. Κεφαλαλγίες στους ηλικιωμένους. Στο Βικελής Μιχαήλ και συνεργάτες: Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες. Έκδοση Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, Αθήνα, 2021.