- Η δυσκοιλιότητα έχει διάφορες μορφές που ορίζονται από την συχνότητα και την δυσκολία των κενώσεων, όπως επίσης και από την μορφή των κοπράνων.
- Μπορεί να οφείλεται σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, σε κάποιο πρόβλημα υγείας όπως υποθυρεοειδισμός ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
- Είναι πιθανόν να εμποδίσει την προσπάθεια μας να χάσουμε κιλά και να διαχειριστούμε σωστά το βάρος μας.
- Η δυσκοιλιότητα σπάνια είναι επικίνδυνη και μπορεί να αντιμετωπισθεί με αλλαγές στην καθημερινή ζωή και διατροφή.
‘Οταν υπάρχει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, παρατηρείται μία αύξηση βάρους στην ζυγαριά, η οποία δεν οφείλεται στην αύξηση του λίπους, αλλά στο εντερικό υπόλειμμα.
Παρόλα αυτά, επηρεάζει πολύ έντονα την ψυχολογία του ατόμου που προσπαθεί να χάσει βάρος. Όταν μάλιστα η εικόνα αυτή διατηρείται για σειρά ημερών, δημιουργεί την αίσθηση της ανώφελης προσπάθειας και τελικά της απογοήτευσης.
Το αίσθημα αυτό είναι αρκετό για να αποσυντονίσει την προσπάθεια ελέγχου της διατροφής και να οδηγήσει το άτομο σε προηγούμενες πρακτικές, στις οποίες οφείλει και το αυξημένο βάρος του.
Στα καλά νέα κρατήστε ότι η δυσκοιλιότητα είναι μία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπισθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, η διάρκεια του ύπνου, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, οι τεχνικές χαλάρωσης και ευζωίας και φυσικά η καλή διατροφή, μπορούν να δώσουν την λύση.
Η αντιμετώπιση
- Αντιμετωπίστε το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή την ευαισθησία σε FODMAP’s
Για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια θεραπεία. Συγκεκριμένες δίαιτες όπως η LOW FODMAP, φαίνεται να επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση της. Η απομάκρυνση των πλούσιων σε ολιγοσακχαρίτες τροφίμων για μερικές εβδομάδες και η σταδιακή επανένταξη τους, δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε όσους έχουν ευαισθησία.
- Ρυθμίστε την πρόσληψη φυτικών ινών
Υπάρχουν 2 είδη φυτικών ινών. Οι διαλυτές και οι αδιάλυτες.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες μαλακώνουν τον βλωμό και αυξάνουν τον όγκο.
Έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις αδιάλυτες. Στόχος είναι η συνολική πρόσληψη 22-30 γραμμαρίων φυτικών ινών ημερησίως.
Επιπλέον, η παράλληλη λήψη ψύλλιου έχει πολύ καλά αποτελέσματα, όπως επίσης και κατανάλωση δαμάσκηνων και χουρμάδων.
Φυτικές ίνες θα βρείτε σε φρούτα όπως το ακτινίδιο και σε λαχανικά, αλλά και σε ολικής άλεσης δημητριακά και βρώμη. Η επιλογή τους συμβάλλει καθοριστικά στην μόνιμη αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών, επειδή αποτελούν ήδη μέρος του καθημερινού διαιτολογίου.
Η δόση πρέπει να είναι αρχικά μικρή και να αυξάνεται σταδιακά σε όλες τις επιλογές.
- Πίνετε αρκετό νερό
Οι περισσότερες μελέτες αναφέρονται περισσότερο στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας παρά στην αντιμετώπιση της, από την αυξημένη κατανάλωση νερού – υγρών. Σε μελέτη που πολύ μεγάλο δείγμα ανθρώπων, φάνηκε ότι η δυσκοιλιότητα ήταν εμφανώς συχνότερη και πιο έντονη σε άτομα που κατανάλωναν λιγότερα από 1880 ml νερό ημερησίως.
Σε δεύτερη μελέτη φαίνεται ότι η κατανάλωση επιπλέον 2 ποτηριών νερού ημερησίως, βελτίωσε την συχνότητα των κενώσεων και το βάρος των κοπράνων.
- Να παίρνετε προβιοτικά (είτε διατροφικά, είτε σαν συμπλήρωμα)
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την θετική δράση των προβιοτικών στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Δεν είναι όμως όλα τα προβιοτικά ίδια. Αποδεδειγμένη δράση έχουν στελέχη από Bifidobacterium Lactis και Lactobacillus Rhamnosus. Συνήθως προσφέρουν σημαντική βελτίωση μετά από λήψη για 14 συνεχόμενες ημέρες.
- Μειώστε το στρες
Το χρόνιο στρες επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου. Επίσης ο άξονας εγκεφάλου – εντέρου επηρεάζει έντονα την εντερική λειτουργία.
Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
- Αυξήστε την φυσική δραστηριότητα
Δεν χρειάζεται να γίνετε πρωταθλητές. Προσπαθήστε να περπατάτε καθημερινά και θα δείτε σύντομα αποτελέσματα. Η ήπια φυσική δραστηριότητα έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βελτιώνει την εντερική κινητικότητα, ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του στρες.
Στόχος σας πρέπει να είναι τα 150 λεπτά τουλάχιστον εβδομαδιαίως.
- Αποφύγετε την χρήση καθαρτικών εκτός και αν έχετε οδηγία από τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.
Συμπερασματικά
Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μέσα από απλές αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ζωής, βοηθά αποτελεσματικά στην προσπάθεια μας για απώλεια βάρους.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: