• Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές της νόσου και μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου για τις γυναίκες παγκοσμίως.
  • Ο ρόλος που ενδεχομένως διαδραματίζει η διατροφή στην ανάπτυξη της νόσου, έχει μελετηθεί εκτενώς τις τελευταίες δεκαετίες, όμως τα ευρήματα παραμένουν αντικρουόμενα.
  • Το ελαιόλαδο με βάση μελέτες που γίνονται στην χώρα μας στο ΕΚΠΑ, δρα προστατευτικά στο αλτσχάϊμερ, στην σκλήρυνση κατά πλάκας και στην λευχαιμία.

Μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, δείχνει πως η υιοθέτηση ενός Μεσογειακού προτύπου διατροφής με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, Ισπανοί ερευνητές συνέκριναν την επίδραση τριών διαφορετικών διατροφικών προτύπων στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε δείγμα 4.282 γυναικών ηλικίας 60-80 ετών.

Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμιά από τις οποίες ακολούθησε ένα από τα παρακάτω διατροφικά πρότυπα: Μεσογειακή διατροφή με επιπλέον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (1), Μεσογειακή διατροφή με καθημερινή κατανάλωση 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών (2) και διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος (3).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μετά από διάστημα 5 ετών, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 68% για τις γυναίκες που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή δίαιτα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και η εν λόγω μελέτη χαρακτηρίζεται από ορισμένους μεθοδολογικούς περιορισμούς, που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, εν τούτοις φαίνεται ότι η υιοθέτηση μιας Μεσογειακού τύπου δίαιτας με κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου.

Συμπερασματικά

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί άλλη μια πιστοποίηση ότι η μεσογειακή διατροφή και ειδικότερα το πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ελαιόλαδο, δρουν ευεργετικά στην υγεία μας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Anita Slomski, Mediterranean Diet With Olive Oil May Reduce Breast Cancer Risk, JAMA. 2015