• Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν μία ομάδα 8 υδατοδιαλυτών βιταμινών
  • Λειτουργούν ως συνένζυμα και συμμετέχουν  τόσο στην διαδικασία της παραγωγής ενέργειας, όσο και στην ομαλή εγκεφαλική και νευρική λειτουργία. 
  • Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων, η επαρκής πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β επιτρέπει την φυσιολογική παραγωγή ενέργειας και την αντιμετώπιση της κόπωσης. 
  • Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής οδηγεί συχνά στην έλλειψη τους. 

Από σειρά ερευνητικών δεδομένων, γνωρίζουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β θεωρείται απαραίτητη για την αποφυγή αλλά και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της κατάθλιψης, όπως και την καλύτερη εγκεφαλική και γνωσιακή ικανότητα.

Σύγχρονες τακτικές διατροφής που περιλαμβάνουν αποκλεισμό ορισμένων ομάδων τροφίμων, με σκοπό είτε την απώλεια βάρους, είτε την αντιμετώπιση «δυσανεξιών» σε ορισμένα τρόφιμα, οδηγούν ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων στην περιορισμένη πρόσληψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β. 

Η έλλειψη βιταμινών Β δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή.

Επειδή το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι υδατοδιαλυτές, δεν αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες να υπάρχουν τα πρώτα συμπτώματα ευερεθιστότητας, έλλειψης ενέργειας, αισθήματος κόπωσης και έκπτωση στην γνωσιακές ικανότητες. Αρκετοί αποδίδουν τα συμπτώματα αυτά στην έντονη καθημερινότητα και τις αυξημένες υποχρεώσεις. 

Εάν αντιμετωπίζετε ήδη τέτοια συμπτώματα ή θα θέλατε να τα αποφύγετε, προσπαθήστε να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή, με τακτικά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως μην αποκλείετε ομάδες τροφίμων από την διατροφή σας.

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να σας παρέχουν το σύνολο των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Β 

Για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας στις βιταμίνες αυτές θα πρέπει να βάλουμε στην διατροφή μας όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ολικής άλεσης ζυμαρικά,  καστανό ρύζι, θαλασσινά αλλά και  άπαχο κρέας και κοτόπουλο. 

 Επιπλέον, τα δημητριακά πρωινού που αποτελούνται από σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, αποτελούν  επίσης μία εξαιρετική πηγή. Σε ποσότητα μίας μερίδας, μπορούν να καλύψουν το 30 – 43% των ημερήσιων αναγκών σας, στο σύνολο των 8 υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β και να συμβάλλουν τα μέγιστα στην προαγωγή της καλής οργανικής και εγκεφαλικής λειτουργίας. 

Συμπερασματικά

Αν αισθάνεστε κόπωση και έχετε  δυσκολία να συγκεντρωθείτε σε κάτι , επικοινωνήστε με διατροφολόγο ή γιατρό προκειμένου να διαπιστωθεί αν παρουσιάζετε έλλειψη βιταμινών Β. 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2010.1759
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1222
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2010.1756
https://nutritiondata.self.com/facts/breakfast-cereals/1557/2