• Ένα από τα πιο «δύσκολα» τρόφιμα για ένα παιδί είναι το ψάρι. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας τα παιδιά δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες.
  • Το ψάρι αποτελεί ένα αναντικατάστατο τρόφιμο για τον οργανισμό ενός παιδιού, καθώς παρέχει σημαντικότατα θρεπτικά διατροφικά συστατικά.
  • Πρέπει να υπάρχει στο οικογενειακό τραπέζι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Ίσως ο πρώτος και βασικός λόγος που πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί ο ψάρι στη διατροφή ενός παιδιού είναι η ποιότητα των λιπαρών του.

Εμπεριέχει απαραίτητα λιπαρά, τα οποία εκτός των άλλων συμβάλουν στην καρδιαγγειακή υγεία και βοηθούν  στην καλή εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία.

Αυτά είναι τα λεγόμενα ω3 λιπαρά και ιδιαιτέρως οι κατηγορίες DHA και EPA, τις οποίες μόνο από το ψάρι θα πάρουμε σε επαρκείς ποσότητες.

Παράλληλα, το ψάρι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, όπως ο φώσφορος, το ασβέστιο και πολλά άλλα.

Έξυπνα τρικ για να τρώει το παιδί σας ψάρι

– Προσπαθήστε να το καμουφλάρετε με κάποια σως με γάλα και μουστάρδα ή με λίγη μαγιoνέζα για να το κάνετε πιο δελεαστικό. Προσοχή όμως! Θα πρέπει το παιδί να γνωρίζει, έστω και αφού το φάει, ότι τρώει ψάρι και όχι να θεωρεί ότι έφαγε κοτόπουλο.

– Μαγειρεύετέ του πιο φιλεταρισμένα ψάρια χωρίς κόκκαλα. Οτιδήποτε (π.χ. ένα μικρό ψαροκόκαλο) δυσκολέψει τη διαδικασία μπορεί να χαραχτεί στη μνήμη του παιδιού …

– Δοκιμάστε να πανάρετε μόνοι σας το φιλέτο του ψαριού με λίγη φρυγανιά και ψήστε τα παναρισμένα φιλέτα-κροκέτες στο φούρνο.

– Κομματιάστε το φιλέτο του ψαριού και φτιάξτε κεφτεδάκια ψαριού με συνταγές που εύκολα θα βρείτε στο διαδίκτυο τα οποία θα ψήσετε στο φούρνο.

– Δοκιμάστε τα θαλασσινά στη διατροφή του (π.χ. ένα ριζότο), που επίσης είναι πολύ θρεπτικά και μας δίνουν ανάλογα συστατικά.

–  Αν του αρέσουν οι σούπες, ξεκινήστε με μια ψαρόσουπα, στην αρχή με περισσότερο ρύζι και λαχανικά. Σταδιακά, φορά με τη φορά, αυξάνεται την ποσότητα του ψαριού που προσθέτετε στη σούπα.

– Αν το παιδί δεν τρώει ιδιαίτερα λαχανικά, μην του βάζετε μαζί με το ψάρι μόνο σαλάτα. Δύο δύσκολες γεύσεις δεν θα τις δοκιμάσει εύκολα. Συνοδέψτε αρχικά το ψάρι με ρύζι ή πατάτες, που συνήθως αρέσουν στα παιδιά.

– Μην πιέζετε το παιδί να φάει κάτι με το ζόρι. Προσπαθήστε το ψάρι να υπάρχει στο τραπέζι της οικογένειας. Το παιδί λειτουργεί μιμητικά και κάποια στιγμή μπορεί να κάνει την κίνησή του και να δοκιμάσει.

–  Μην τους δίνετε εύκολες εναλλακτικές λύσεις. Όταν έχετε μαγειρέψει ψάρι και το παιδί δεν τρώει, μην του προτείνετε αμέσως κάτι άλλο.

Συμπερασματικά

Η σωστή διατροφή για ένα παιδί θέλει υπομονή, επιμονή και φαντασία από τους γονείς.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

Ruxton CH, Reed SC, Simpson MJ, Millington KJ. The health benefits of omega-3
polyunsaturated fatty acids: A review of the evidence, J Hum Nutr Diet, 2007, vol. 20

Ryan AS, Astwood JD, Gautier S, Kuratko CN, Nelson EB, Salem NJr. Effects of
long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation on neurodevelopment in
childhood: A review of human studies, Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids,
2010, vol. 82

Gidding SS, Dennison BA, Birch LL, et al. Dietary recommendations for children
and adolescents: A guide for practitioners: Consensus statement from the American
Heart Association, Circulation, 2005, vol. 112