• Το έτοιμο φαγητό τύπου fast food για να είναι γευστικό περιέχει αρκετό αλάτι, λιπαρά και θερμίδες.
  • Τα λιπαρά, αυτά βρίσκονται κυρίως στις διάφορες σως – σάλτσες που χρησιμοποιούνται, στα προϊόντα κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό) όπως μπιφτέκια, αλλαντικά, καθώς επίσης και στα έλαια που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα και τηγάνισμα των τροφών.
  • Τα διάφορα τηγανισμένα τρόφιμα – πατάτες τηγανιτές, παναρισμένες κοτομπουκιές, onion rings κ.α., περιέχουν trans λιπαρά, τα οποία είναι τόσο περισσότερα όσο περισσότερο χρησιμοποιημένο είναι το λάδι όπου τηγανίστηκαν.
  • Μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ, η πρώτη του είδους της, αναδεικνύει άλλον έναν δυνητικό κίνδυνο υγείας από το fast food.
  • Εντοπίστηκαν από Αμερικανούς ερευνητές πλαστικοποιητές, δλδ τοξικές ουσίες, από την επαφή του φαγητού με πλαστικά.
  • Ανάμεσα στα βλαπτικά χημικά στο φαγητό, εντοπίστηκαν  οι φθαλάτες, -ουσίες για να γίνονται τα πλαστικά πιο μαλακά- και οι οποίες μπορούν να βλάψουν το ενδοκρινικό σύστημα.

Πέρα από όλα αυτά που γνωρίζαμε, νέα στοιχεία έρχονται να αναδείξουν μια άλλη αρνητική επίπτωση του γρήγορου φαγητού στην υγεία μας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο  Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, τρόφιμα fast food  περιέχουν χημικές ουσίες- από συσκευασίες και άλλα πλαστικά “επαφής”-  που συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι φθαλικοί εστέρες και οι πλαστικοποιητές αντικατάστασης, είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά μαλακά.

Μπορούν να μεταφερθούν από τα πλαστικά στο φαγητό. Ορισμένες πηγές πλαστικών περιλαμβάνουν γάντια χειρισμού τροφίμων, βιομηχανικούς σωλήνες, ιμάντες μεταφοράς τροφίμων και την εξωτερική συσκευασία που χρησιμοποιείται για το τύλιγμα γευμάτων γρήγορου φαγητού που διατίθενται σε εστιατόρια.

Προηγούμενη εθνική έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε, ότι άτομα που ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερo fast food είχαν υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, ενώ όσοι έτρωγαν φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι,  είχαν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στο σώμα τους.

Έγινε μια προσπάθεια περιορισμού τους και αντικατάσταση από άλλους πλαστικοποιητές μη φθαλικούς. Κανείς δεν έχει εξετάσει τη σχέση μεταξύ fast food και πλαστικοποιητών μη φθαλικών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη θέση των απαγορευμένων ή περιορισμένων φθαλικών ενώσεων, στον εξοπλισμό συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων.

Για τους σκοπούς της μελέτης εξετάστηκαν 64 είδη γρήγορου φαγητού από διαφορετικά εστιατόρια στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι άκρως ανησυχητικά καθώς : 

  • Το 81% των δειγμάτων τροφίμων που μελετήθηκαν περιείχαν μια φθαλική ένωση που ονομάζεται DnBP 
  • Το 70% περιείχε DEHP. 
  • Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί σε πολυάριθμες μελέτες με προβλήματα γονιμότητας και αναπαραγωγής στον άνθρωπο. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαταραχές συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία.
  • Το 86% των τροφίμων περιείχε τον πλαστικοποιητή αντικατάστασης γνωστό ως DEHT, μια χημική ουσία που χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπός της στην ανθρώπινη υγεία.
  • Τρόφιμα που περιέχουν κρέατα, όπως cheeseburger και μπουρίτο κοτόπουλου, είχαν υψηλότερα επίπεδα των χημικών ουσιών που μελετήθηκαν.
  • H πίτσα με τυριά βρέθηκε να έχει λιγότερες τοξικές φθαλικές ενώσεις.
  • Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα γάντια χειρισμού τροφίμων που συλλέχθηκαν από τα ίδια εστιατόρια, περιείχαν επίσης αυτή τη χημική ουσία.

Η εν λόγω μελέτη έρχεται να επισημάνει για άλλη μια φορά την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού, αλλά και μεγαλύτερου ελέγχου και ρύθμισης των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων.

Επισημαίνεται ότι οι πλαστικοποιητές αντικατάστασης, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την αντικατάσταση απαγορευμένων ή περιορισμένων φθαλικών ενώσεων, ωστόσο οι μελέτες που απαιτούνται για να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς δεν έχουν ακόμη γίνει.

Συμπερασματικά

Μετά την μελέτη αυτή για την ύπαρξη πλαστικοποιητών, έχουμε πολλούς λόγους για να μειώσουμε το fast food στην διατροφή μας και να το αντικαταστήσουμε με σπιτικό φαγητό.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Lariah Edwards, Nathan L. McCray, Brianna N. VanNoy, Alice Yau, Ruth J. Geller, Gary Adamkiewicz, Ami R. Zota. Φθαλικές ενώσεις και νέες συγκεντρώσεις πλαστικοποιητών σε τρόφιμα από αλυσίδες γρήγορου φαγητού των ΗΠΑ: μια προκαταρκτική ανάλυση . Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology , 2021