• Ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι της μόλυνσης από την παραλλαγή Delta, υπάρχουν πολλά ερωτήματα. 
  • Δεκάδες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δημοσιευθεί για την ινδική παραλλαγή ή Β1.617.2, όμως οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποκωδικοποιήσουν την δράση και τις δυνατότητες του νέου ιού.

Ηπαραλλαγή Delta χαρακτηρίζεται τόσο από ταχύτερη αύξηση των επιπέδων του ιού, όσο και την ύπαρξη του σε υψηλότερα επίπεδα στην αναπνευστική οδό από ότι οι προηγούμενες παραλλαγές του ιού, όμως δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό το πώς οι μεταλλάξεις της παραλλαγής Delta έχουν κάνει το ιό τόσο μεταδοτικό.

Επίσης, σε αντίθεση με τις άλλες παραλλαγές, τα εμβολιασμένα άτομα, ακόμη και αν δεν αρρωστήσουν, μολύνουν τους άλλους με τον ιό. Τα επίπεδα του κορονοϊού σε κάποιον που έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Delta, έχουν παρατηρηθεί ότι είναι τα ίδια ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού για  COVID-19, ανέφερε μια νέα μελέτη.

Μια μελέτη από την Κίνα ανέφερε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta μπορούν να μεταφέρουν 1.000 φορές περισσότερο ιικό φορτίο, από εκείνα που έχουν μολυνθεί με τον αρχικό ιό. 

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta φέρουν ανιχνεύσιμο ιό νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό ιό (τέσσερις ημέρες έναντι έξι ημερών μετά την έκθεση) και μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς παραμένουν μολυσματικοί περισσότερες ημέρες (18 ημέρες έναντι 13 με τον αρχικό ιό).

Δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για το αν η παραλλαγή Delta κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε σοβαρή νόσηση.

Το εσωτερικό έγγραφο του CDC ανέφερε μελέτες από τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη (που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους) οι οποίες διαπίστωσαν υψηλότερες πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου, ενώ μια μελέτη από τη Σκωτία διαπίστωσε διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με την παραλλαγή Alpha, η οποία ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή πριν από την άνοδο της Delta.

Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς η παραλλαγή Alpha είχε ήδη αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο COVID-19 από τον αρχικό κορονοϊό. 

Μια σημαντική εξέλιξη είναι η μόλυνση σε ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο. Μπορεί να συμβεί εάν το εμβολιασμένο άτομο αποτύχει να αναπτύξει μια αρκετά ισχυρή ανοσοαπόκριση για να αποτρέψει τη μόλυνση. 

Φυσικά, ο εμβολιασμός είναι ένα από τα καλύτερα εμπόδια κατά του ιού, αλλά δεν αποτελεί εμπόδιο 100% έναντι της μόλυνσης.

Αυτό ήταν που πυροδότησε τη σύσταση του CDC ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων, πρέπει να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, καθώς τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι σημαντικές λοιμώξεις μπορούν δυνητικά να μεταδώσουν τον ιό.

Τι σημαίνει η παραλλαγή Delta; Για τους μη εμβολιασμένους, η παραλλαγή Delta αποτελεί σοβαρή απειλή. 

Μια εκτίμηση δείχνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta έχουν ιικό φορτίο που είναι πέντε ή έξι φορές υψηλότερο από αυτό που βλέπουμε σε σημαντικές λοιμώξεις από άλλες παραλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεταλλάξεις που δημιούργησαν την παραλλαγή Delta, οδηγούν σε υψηλότερα ιικά φορτία γενικά. Άλλες αναφορές υποδηλώνουν ότι το ιικό φορτίο είναι ίσο με τα φορτία που παρατηρούνται σε περιπτώσεις μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων. Αυτός ο ισχυρισμός έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες, επειδή υποδηλώνει ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια COVID-19 δεν είναι πλήρης. 

Συμπερασματικά

Τα αποτελέσματα των διεθνών  μελετών για την παραλλαγή Δέλτα δεν είναι ακόμη σαφή, αλλά υπάρχουν ήδη  ανησυχητικά δεδομένα για τον νέο κορονοϊό που επικρατεί παγκοσμίως και μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/delta-variant.html