• Συμβαίνει σε όλους κάποιες χρονικές περιόδους, να μας λείπει ενέργεια.
  • Όμως η συνεχής απραξία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
  • Υπάρχουν τρόποι για να ενεργοποιήσουμε τη εσωτερική μας δύναμη, για το καλό μας.

Συμβαίνει σε όλους μας. Μια μέρα, απλά ξυπνάς και λείπει η ενέργειά σου, δεν έχεις δύναμη να κάνεις  τίποτα. Δε θες να σηκωθείς  από το κρεβάτι, δε θες να μείνεις  σε αυτό. Αυτό είναι φυσικό. Αυτό είναι μέσα στη ζωή και μπορεί να συμβεί σε όλους τους ανθρώπους.

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό ή εάν θέλεις λειτουργικό, είναι να ταυτιστείς με την έλλειψη  ενέργειας, την έλλειψη δύναμης, την έλλειψη κινήτρου. Αυτό που δεν είναι φυσικό είναι να πιάνεις τον εαυτό σου συνεχώς σε απραξία.

Αλλά τι κάνεις όταν η εσωτερική σου δύναμη εξαντλείται; Είμαι σίγουρος πως μπορείς να βοηθηθείς από τις ακόλουθες συμβουλές:

Σκέψου το χειρότερο σενάριο 

Όλοι ξέρουμε ότι το να οραματιζόμαστε την επιτυχία είναι ένα καλό κίνητρο. Τώρα, ας κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Ας φανταστούμε ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο, μάταιο, χωρίς καμία ευτυχία και ελπίδα.

Σκέψου τον εαυτό σου να ζει σε ένα ατελείωτο τέλμα, χωρίς καμία αίσθηση επιτυχίας και ολοκλήρωσης. Τρομακτικό, σωστά; Αν συνειδητοποιείς ότι κινείσαι προς αυτή τη μονόδρομη κατεύθυνση, τώρα αυτό που χρειάζεται είναι να ενεργοποιηθείς και να δουλέψεις, για να βγεις από αυτό τον επικίνδυνο δρόμο.

Άλλαξε ριζικά τη ζωή σου και δούλεψε για τον στόχο σου. Αυτό είναι το κίνητρο σου. Δεσμεύσου τώρα να πάρεις μια απόφαση που κάθε μέρα θα είσαι όλο και πιο κοντά σε αυτό που αξίζεις.

Όρισε μια ημερομηνία για αλλαγή και αφοσιώσου εκεί

Η αλλαγή θα έρθει. Μερικές φορές έρχεται βίαια, άλλες φορές την επιδιώκεις ή την επιθυμείς. Πάντα το επιθυμητό είναι να έχεις τον έλεγχο στις αλλαγές που έρχονται στη ζωή σου.

Αν μπορείς να ορίσεις ημερομηνία για την αλλαγή που θες, κάν’το. Φτιάξε ένα τεράστιο, κόκκινο κύκλο γύρω από την ημερομηνία στο ημερολόγιο σου και μείνε προσκολλημένος στην επίτευξη του στόχου σου έως τότε. Χρησιμοποίησε αυτό ως κίνητρο για να ξεκινήσεις, να κάνεις όλα εκείνα τα πράγματα που έχεις αφήσει για βδομάδες, μήνες, ή και χρόνια.

Χρησιμοποίησε αυτήν την νέα επιλεγμένη ημερομηνία για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή σου. Θυμίσου πως η πιο αποτελεσματική μέθοδος σήμερα, NLP, στηρίζεται πάνω στην αντιγραφή πετυχημένων συμπεριφορών.

Το να εστιάζεις συγκεκριμένα σε αυτό που θέλεις, είναι μια συμπεριφορά που εάν την επαναλαμβάνεις κάθε μέρα, τότε θα πετύχεις τους στόχους σου.

Σπάσε την ρουτίνα

Όταν κάνεις καθημερινά τα ίδια πράγματα όχι μόνο θα παράγεις τα ίδια αποτελέσματα, αλλά αργά ή γρήγορα, η ενέργεια σου θα εξαντληθεί. Ασχέτως πόσο παθιασμένος είσαι με την δουλειά σου, την εργασία σου ή τον στόχο σου, κάποια στιγμή θα υπάρξει έλλειψη κινήτρου, όταν το σώμα σου αισθανθεί ότι πρόκειται να κάνει το ίδιο πράγμα καθημερινά.

Μην έχεις την ψευδαίσθηση του ενθουσιασμού της αρχής. Μην φοβάσαι να σπάσεις την ρουτίνα σου μια στο τόσο. Σταμάτα τη δουλειά σου για μια μέρα. Άλλαξε τη ρουτίνα σου για μια εβδομάδα. Πάρε ένα μήνα διακοπές. Ξεκίνα ένα νέο χόμπι. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν να ξαναγεμίσεις ενέργεια. Όταν θα αποφασίσεις να κάνεις διάλειμμα από τη ρουτίνα σου, μην πιστέψεις ότι δεν θα έχεις την ίδια ενέργεια όταν θα επιστρέψεις στην εργασία. Βασικά, μην εκπλαγείς εάν θα έχεις περισσότερο ενέργεια και διαύγεια.

Δεν είναι τυχαίο που οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο, μέσα στην ημέρα, στο μήνα, στο χρόνο, αφιερώνουν χρόνο για τον εαυτό τους.

Μη χάσεις την εστίαση των στόχων σου

Είναι εύκολο να παραβλέψεις τους στόχους σου, όταν υπάρχει τόσος αποπροσανατολισμός γύρω σου. Είτε πρόκειται για τα παιδιά, ή την ακαταστασία του χώρου, το Twitter ή το Facebook, θα έχεις διαπιστώσει ότι εύκολα μπορεί να διασπαστεί η προσοχή σου από τον στόχο σου.

Για να αποτρέψεις το ενδεχόμενο να σκοτώσεις εσύ ο ίδιος το κίνητρο σου, πάντα να είσαι προσηλωμένος στους στόχους σου, και να αποφεύγεις οτιδήποτε είναι ικανό να στο μειώσει. Είχα διαβάσει κάποια στιγμή στο παρελθόν πως εάν θέλεις να χάσεις πέντε ώρες από τη ζωή σου, ασχολήσου για τριάντα λεπτά με τα social media.

Αρχική δημοσίευση από τον Μ