• Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι φέτος, μετά και την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, εμφανίζονται δριμύτερες οι ιώσεις.
  • Καταγράφεται ήδη έξαρση ιώσεων στα παιδιά, στην Ευρώπη, κυρίως αναπνευστικών.
  • Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα στην χώρα μας, κυριαρχεί αυτή την περίοδο ο ιός RSV, δλδ ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός.
  • Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο υψηλός πυρετός.
  • Η καλή διατροφή και ο σωστός ύπνος βοηθούν ώστε να προληφθούν, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ιώσεις στα παιδιά.

Ησχολική χρονιά έχει ξεκινήσει για τα καλά και ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πανδημία COVID-19, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τους επόμενους μήνες ως προς την εμφάνιση των ιώσεων στα παιδιά.

Αρχικά, είναι γεγονός πως η επαφή του παιδιού με το σχολείο και ιδιαιτέρως εάν είναι η πρώτη φορά, οδηγεί στην έκθεσή του σε μία πληθώρα ιών, για τους οποίους εάν το παιδί έρχεται αντιμέτωπο για πρώτη φορά, δεν διαθέτει τα απαραίτητα αντισώματα να τους αντιμετωπίσει. 

Η περσινή σχολική χρονιά αποτέλεσε μία ιδιαίτερη χρονιά ως προς τις ιώσεις, καθώς δεν υπήρχε σημαντική έξαρση. Οι λόγοι σίγουρα είναι προφανείς: αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας με μάσκες και αντισηπτικά, μία σχολική χρονιά εξ’ αποστάσεως, lockdown και σημαντικός περιορισμός των ταξιδιών. Έτσι, οι ιοί δεν είχαν «την ευκαιρία» να κυκλοφορήσουν ανάμεσα στα παιδιά, με αποτέλεσμα πέρυσι οι ιώσεις που εκδηλώθηκαν να είναι ελάχιστες.

Όσον αφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, με δεδομένο το γεγονός πως πέρυσι δεν ήρθαν αντιμέτωπα με πολλούς ιούς, θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει «αδρανοποιηθεί», σαν μία κατάσταση «ανοσολογικής άνοιας», καθώς δεν χρειάστηκε να αντιδράσει.

Έτσι, φέτος η έξοδος του παιδιού από το σπίτι, στην τάξη και στις υπόλοιπες δραστηριότητές του, είναι σαν να το φέρνουν αντιμέτωπο με μία «βόμβα» ανοσολογικών ερεθισμάτων, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό του σύστημα να αντιδρά, να εμφανίζονται συμπτώματα και να νοσεί. 

Με την επιστροφή φέτος στις σχολικές αίθουσες οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επανεμφάνιση των ιώσεων, που σύμφωνα με το CDC, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων,  αναμένεται να αγγίξει τα όρια της προ- COVID-19 εποχής. Αναφορικά, φέτος οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για εκδήλωση του ιού της εποχικής γρίπης, καθώς και ιών του αναπνευστικού συστήματος όπως ο RSV.

Ιδιαιτέρως η έξαρση του RSV απαιτεί αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, καθώς ο ιός μπορεί να έχει σαν κύρια επιπλοκή την εκδήλωση πνευμονίας. Μία ακόμη ομάδα ιών που εκδηλώνονται σε έξαρση, είναι οι εντεροϊοί, με κύριο σύμπτωμά τους την εμφάνιση εμπύρετης γαστρεντερίτιδας. 

Τα μέχρι τώρα δεδομένα για την εποχική γρίπη μπορεί να κινούνται χαμηλά, σύμφωνα με το CDC, παρ΄όλα αυτά οι μολύνσεις έχουν αυξητική τάση καθώς στην Αμερική, μόλις σε μία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας για τη γρίπη ανέβηκε κατά 0,1%, με τα κυριότερα στελέχη να είναι τύπου Α (65,4%) και τύπου Β (34,6%)2. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, με την εκτίμηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 0-4 και 5-14 ετών,  να κινείται χαμηλά. 

Η σοβαρότητα της εκδήλωσης των ιώσεων σίγουρα θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων προστασίας, με δεδομένο πως οι περισσότερες κοινωνίες παγκοσμίως επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα, με απελευθέρωση των μετακινήσεων, χρήση της μάσκας μόνο σε κλειστούς χώρους και μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία σε πρόσφατες οδηγίες της συστήνει τον εμβολιασμό των παιδιών για τη γρίπη άνω των 6 μηνών, ο οποίος μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τον εμβόλιο του COVID-19 για παιδιά άνω των 12 ετών.

Εκτός του εμβολιασμού, η πρόληψη των ιώσεων βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό και στη σωστή διατροφή, καθώς και στον ποιοτικό ύπνο. Το παιδί θα πρέπει καθημερινά να τρέφεται με επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως ουσίες με αντιοξειδωτική δράση και βιταμίνες, που ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ θα πρέπει να κοιμάται επαρκείς ώρες για να αναπληρώνει την ενέργεια που καταναλώνει στο σχολείο.

Συμπερασματικά

Με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων όπως δέκατα, βήχας και αδυναμία, οι γονείς θα πρέπει να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο, να κρατούν το παιδί στο σπίτι και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες  που τους δίνονται. 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. Changes in Influenza and Other Respiratory Virus Activity During the COVID-19 Pandemic — United States, 2020–2021. July 23, 2021 / 70(29);1013–1019. https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7029a1.htm#
  2. Weekly U.S. Influenza Surveillance Report. Key Updates for Week 43, ending October 30, 2021. 

https://www.cdc.gov/flu/weekly/

  1. Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης Eβδομάδα 42/2021 (18–24 Οκτωβρίου 2021) 

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/10/42.2021-FLU-WEEK.pdf

  1. CDC encourages flu vaccines in children after decline last season.  October 07, 2021 

https://www.aappublications.org/news/2021/10/07/flu-vaccine-coverage-100721