• Τα τελευταία χρόνια, τα fillers αποτελούν την αγαπημένη  ενέσιμη θεραπεία προσώπου  ιατρών και ασθενών.
  • Τα αποτελέσματα της ορθής χρήσης τους ενθουσιάζουν και τους πιο δύσπιστους, καθώς το πρόσωπο δείχνει πιο ξεκούραστο και όμορφο ενώ τα «δυνατά» χαρακτηριστικά του τονίζονται και αναδεικνύονται.
  • Το πιο διαδεδομένο υλικό filler είναι το υαλουρονικό οξύ, το οποίο αποτελεί φυσικό και δομικό συστατικό του δέρματος. Είναι υπεύθυνο για την ενυδάτωση και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, όμως χάνεται από τον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου. Η χρήση του  ως υλικού filler αποκαθιστά σε έναν βαθμό αυτήν την απώλεια.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως η εφαρμογή των fillers είναι μια  σύνθετη ιατρική πράξη Κανόνας σωστής χρήσης υπ’ αριθμόν ένα λοιπόν, είναι η  επιλογή του κατάλληλου ιατρού.

Ο ειδικά εκπαιδευμένος δερματολόγος ή πλαστικός χειρουργός έχει εξειδεικευμένες γνώσεις ανατομίας, είναι κάτοχος περίπλοκων τεχνικών έγχυσης υλικών στο δέρμα, αλλά κυρίως γνωρίζει σε βάθος την αντιμετώπιση των όποιων-λίγων ευτυχώς- επιπλοκών. Επιπλέον μπορεί να αναγνωρίσει τις ανάγκες  κάθε προσώπου και να σχεδιάσει ένα άριστο πλάνο θεραπείας

TIP: . Ζητήστε πάντοτε να δείτε φωτογραφίες πριν και μετά , από δικά του περιστατικά.

Δεύτερος κανόνας σωστής χρήσης είναι η επιλογή του κατάλληλου υλικού. Στην  ελληνική αγορά κυκλοφορούν περί τις 200 διαφορετικές μάρκες υαλουρονικού, από τις οποίες μόνο οι 5-6 θεωρούνται ασφαλείς παγκοσμίως.

TIP: Ζητήστε τις πιστοποιήσεις FDA και CE mark των υλικών.

Τρίτος και απαράβατος κανόνας η υπενθύμιση των αντενδείξεων. Τα fillers απαγορεύονται σε σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα του νευρομυικού συστήματος, σε βαριές φαρμακευτικές αγωγές καθώς και σε κύηση και γαλουχία.

Τέλος στη σωστή και ασφαλή χρήση περιλαμβάνονται και η τήρηση ορισμένων οδηγιών που οφείλει να δώσει ο ιατρός για  μετά τη θεραπεία. Αυτές περιλαμβάννουν την αποφυγή οδοντιατρικών επεμβάσεων για λίγες ημέρες και της χρήσης αλκοόλ και ασπιρίνης για ένα 24ωρο.

Συμπερασματικά

Τα fillers είναι απολύτως ασφαλή μόνο εφόσον τηρούνται οι παραπάνω κανόνες. Μην παρασύρεστε από δελεαστικές προσφορές, αναζητήστε τον κατάλληλο ιατρό και τα σωστά υλικά. Τηρήστε τις οδηγίες που θα λάβετε και απολαύστε ένα υπέροχο αποτέλεσμα στο πρόσωπό σας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

1) Bologna JL, Jorizzo JL, Rapini RP . Dermatology, 2nd edn. St Louis, MO: Mosby 2008

2) Burns T, Breathnach S, Cox N , Griffiths C. Rook’s Textbook of Dermatology, 8th edn. Oxford: Wiley-Blackwell, 2010