• Η φορητές μάσκες προσώπου με LED φώτα, είναι η νέα παγκόσμια τάση που υπόσχεται υγιές και λαμπερό δέρμα.
  • Γνωστοί ηθοποιοί και καλλιτέχνες ανεβάζουν φωτογραφίες τους στα social media, φορώντας τις led-μάσκες, σχολιάζοντας: “Before every red carpet, we mask” ( πριν κάθε κόκκινο χαλί, φροντίζουμε το πρόσωπο με μάσκα…)
  • Έχουν δημοσιοποιηθεί οι πρώτες μελέτες, για την ασφάλεια αλλά και την αποτελεσματικότητα τους, σε σχέση με την αντιμετώπιση των ρυτίδων και της ακμής.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ένα μεγάλο ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο για τις LED  μάσκες  προσώπου,  συσκευές δηλαδή που χρησιμοποιούνται στο σπίτι με σκοπό τη βελτίωση και την ανανέωση της όψης του δέρματος.

Η φρενίτιδα αυτή  ξεκίνησε από αστέρες του Hollywood και συντηρείται φυσικά μέσα από τα social media . 

Η θεραπεία με LED ( Light Emitting Diodes ) είναι ιατρικά αναγνωρισμένη και κλινικά αποδεδειγμένη. Στην πράξη χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα μήκη κύματος του ορατού φωτός με ευεργετικές ιδιότητες στην κυκλοφορία του αίματος , στην παραγωγή κολλαγόνου καθώς και στην ανάπλαση του δέρματος.

Τα κύτταρα του δέρματος που ενεργοποιούνται από το φως λειτουργούν καλύτερα και μπορούν να αναγεννηθούν έως και 200% ταχύτερα, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πιο νεανική, υγιή και λαμπερή επιδερμίδα.

Οι μάσκες προσώπου LED  χρησιμοποιούν κυρίως μπλε, κόκκινο και υπέρυθρο φως .

  • Το μπλε καταστρέφει τα βακτήρια της ακμής και μειώνει την παραγωγή σμήγματος , δρώντας αποτελεσματικά στην ακμή.
  • Το κόκκινο μειώνει τις  λεπτές  ρυτίδες διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. 
  • Το υπέρυθρο μειώνει τη φλεγμονή, τους ερεθισμούς και την ερυθρότητα , ενώ επίσης βελτιώνει τις υπερμελαγχρώσεις. 

Η χρήση της μάσκας είναι απλή, πρέπει να είναι καθημερινή και διαρκεί 20-30 λεπτά. Είναι σχετικά ακίνδυνη, θα πρέπει όμως να αποφεύγεται όταν υπάρχει φωτοευαισθησία ή φωτοαλλεργία, ενώ ειδική μέριμνα θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα  για την προστασία των ματιών. Προσοχή στην ποιότητα της μάσκας, η οποία θα πρέπει να είναι εγκεκριμένη από αρμόδιους φορείς. 

Τα αποτελέσματα στο δέρμα του προσώπου, θα αρχίσουν να φαίνονται σε  λίγες εβδομάδες, τόσο στις θεραπευτικές όσο και στις αντιγηραντικές δράσεις.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για την πιο ορθή χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας. 

Συμπερασματικά

Οι πρώτες μικρές επιστημονικές μελέτες, δείχνουν ότι οι φορητές led μάσκες προσώπου, είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς, όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αγορά της μάσκας και στην χρήση της.

Η αποτελεσματικότητα τους πάντως, είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες θεραπείες και led-φωτοθεραπεία, που γίνονται στο δερματολογικό ιατρείο.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/led-lights-are-they-a-cure-for-your-skin-woes

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843358/