• Εκτός από το κλασικό lifting και τις ενέσιμες θεραπείες, υπάρχει ένα εναλλακτικός, αναίμακτος, μη επεμβατικός τρόπος για την αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος και την απώλεια της νεανικότητας και της φρεσκάδας του προσώπου.
  • Η λεμφική κινητοποίηση, περιλαμβάνει ειδικούς χειρισμούς που υποβοηθούν την λεμφική και την αιματική κυκλοφορία, με γρήγορη θετική επίδραση στο δέρμα του προσώπου.
  • Εφαρμόζεται ως τεχνική, μόνο από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές.

Από την τρίτη, κιόλας, δεκαετία της ζωής μιας γυναίκας, ξεκινούν φυσιολογικές διαδικασίες γήρανσης του δέρματος.

Αιτίες, η μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, η απώλεια του υποδόριου λίπους, η μείωση της ικανότητας εφίδρωσης, η ξηρότητα του δέρματος και η ανεπαρκής λεμφική κυκλοφορία.

Οι γυναίκες παρατηρούν με το πέρασμα του χρόνου:

  • Ρυτίδες σε σημεία του προσώπου, όπως στις γωνίες των ματιών, στο μέτωπο, πάνω και κάτω από τα χείλη, στο λαιμό
  • Ξηρή, θαμπή επιδερμίδα
  • «Σακούλες» και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
  • «Κρέμασμα» του προσώπου
  • Πτώση των βλεφάρων

Ένας αριθμός ατόμων καταφεύγει στη λύση του χειρουργικού lifting προσώπου ή άλλων παρεμβάσεων, όπως το botox.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές  γυναίκες που έχουν ενδοιασμό σε σχέση με το αποτέλεσμα και φυσικά θέλουν να αποφύγουν τη διαδικασία του χειρουργείου και το μεγάλο, συνήθως, κόστος.

Η τεχνική της Λεμφική Κινητοποίησης

Η λεμφική κινητοποίηση βρίσκει εφαρμογή και στον τομέα της αισθητικής φυσικοθεραπείας. Μπορεί να προλάβει και να μειώσει την διαδικασία γήρανσης του δέρματος, φυσικά, ανώδυνα και γρήγορα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άριστη γνώση και η εξειδίκευση του φυσικοθεραπευτή στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο ειδικός φυσικοθεραπευτής ξεκινά και τελειώνει τη μέθοδο από την περιοχή του λαιμού, καθώς εκεί υπάρχει μεγάλος αριθμός λεμφαδένων και αγγείων που αφορούν και τη περιοχή του προσώπου. Στη συνέχεια δουλεύει το πρόσωπο, το κεφάλι και το λαιμό, με έμφαση στα σημεία που έχουν βλάβες.

Οι κινήσεις του είναι απαλές και κυκλικές και μάλιστα πολύ χαλαρωτικές για το άτομο. Η μάλαξη επηρεάζει τόσο τη λέμφο, όσο το συνδετικό ιστό και του μύες του προσώπου.

Υποβοηθώντας τη λεμφική και την αιματική κυκλοφορία, σημεία όπως οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς τα υγρά που είναι αποθηκευμένα σε αυτές, παροχετεύονται στους λεμφαδένες και αποβάλλονται.

Με τη σωστή κυκλοφορία της λέμφου που επιτυγχάνεται, αποβάλλονται τοξίνες, κάνοντας έτσι το δέρμα να αναζωογονείται και να φαίνεται πιο υγιές και λαμπερό.

Οι μύες του προσώπου, ακόμα κι αν δε το αντιλαμβανόμαστε, βρίσκονται σε τάση λόγω στρες, συγκεκριμένων εκφράσεων που υιοθετούμε και σε ορισμένα άτομα εξαιτίας του καπνίσματος.

Η ειδική κινητοποίηση χαλαρώνει τους μύες σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να απαλύνονται/μειώνονται οι ρυτίδες έκφρασης σε σημεία όπως τα μάτια, το μέτωπο και τα χείλη.

Πώς διατηρεί μια γυναίκα το αποτέλεσμα της λεμφικής κινητοποίησης 

Πολύ σημαντική προϋπόθεση ,από τα νεανικά κιόλας χρόνια, για τη διατήρηση ενός υγιούς προσώπου, είναι η περιποίηση και ενυδάτωση του.

Το ίδιο ισχύει και μετά από συνεδρίες λεμφικής κινητοποίησης. Το πρόσωπο μας δε πρέπει να αφήνεται στη μοίρα του, αλλά με κρέμες και καλλυντικά καλής ποιότητας να το ενυδατώνουμε και να το προστατεύουμε. Επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού για την όσο λιγότερη έκθεση του στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, καθώς και ο καλός καθαρισμός του προσώπου, ιδιαιτέρως στο τέλος της ημέρας, από το make–up και τις ακαθαρσίες του περιβάλλοντος που δέχεται, όπως το καυσαέριο.

Συμπερασματικά

Το φυσικό lifting προσώπου είναι ένα δώρο που όλες οι γυναίκες αξίζει να κάνουν στον εαυτό τους, με άμεσα, αναίμακτα και μικρού κόστους αποτελέσματα. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/manual-lymphatic-drainage

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18062616/