• Το γαστρικό μπότοξ [gastric botox] είναι μια σχετικά νέα, μη χειρουργική, επαναστατική μέθοδος απώλειας βάρους.
  • Θεωρείται ασφαλής μέθοδος για όσους θέλουν να χάσουν 10-20 κιλά μέσα σε διάστημα 6 μηνών.
  • Πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και άσκηση, για  αποτελέσματα που θα διατηρηθούν στην πορεία του χρόνου.

Στο Γαστρικό Βotox, κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης [γαστροσκόπησης] γίνεται ένεση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α [Botox], σε διάφορες θέσεις στο τοίχωμα του στομάχου.

Όταν το botox ενεθεί στο γαστρικό τοίχωμα δρα ακριβώς όπως στο πρόσωπο, δηλαδή ελαττώνει τις μυϊκές συσπάσεις, γεγονός που οδηγεί σε παρατεταμένη ικανοποίηση από το φαγητό και μειωμένη ανάγκη να φάμε.

Το φαγητό μένει περισσότερο χρόνο στο στομάχι και έχουμε παρατεταμένο αίσθημα πληρότητας.

Επιπρόσθετα, όταν γίνουν ενέσεις botox σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο στομάχι που ονομάζεται θόλος, τότε ελαττώνεται και η όρεξή μας, γιατί ελαττώνεται η παραγωγή μιας ορμόνης που λέγεται γκρελίνη και η οποία αποτελεί την ορμόνη της όρεξης.

Με τη διαδικασία αυτή μπορούμε να πετύχουμε την απώλεια 10-20 κιλών σε χρονικό διάστημα 6 μηνών. 


Σε ποιους απευθύνεται 

Ο ιδανικός υποψήφιος για το gastric botox είναι: 

  • Το άτομο με ΒΜΙ ( Δείκτη Μάζας Σώματος) μεταξύ 25 και 35, που θέλει να χάσει 10 -20 κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν το έχει καταφέρει με δίαιτα ή άσκηση.
  • Γυναίκες που έχουν πάρει κάποια επιπλέον κιλά στην εμμηνόπαυση ή στην εγκυμοσύνη.
  • Παχύσαρκοι ασθενείς που είναι απαραίτητο να χάσουν κάποια κιλά πριν υποβληθούν σε βαρϊατρικό χειρουργείο.
  • Ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε κάποια χειρουργική βαρϊατρική επέμβαση στο παρελθόν και έχουν πάρει κάποια κιλά μετά από χρόνια.

Σημειωτέον ότι η εξέταση δεν μπορεί να γίνει σε αυτούς που έχουν αλλεργία στην βοτουλινική τοξίνη ή σε ασθενείς με μυοπάθειες.

Πώς διενεργείται με ασφάλεια 

Το gastric botox είναι μια ασφαλής επέμβαση όταν γίνεται από ειδικό γαστρεντερολόγο σε νοσοκομειακό χώρο, παρουσία αναισθησιολόγου. Πριν την επέμβαση ο ασθενής είναι νηστικός για 8-10 ώρες, όπως ακριβώς πριν από την γαστροσκόπηση.

Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 – 30 λεπτά, χορηγείται μέθη από τον αναισθησιολόγο, οπότε ο ασθενής δεν καταλαβαίνει τίποτε και παραμένει για παρακολούθηση 1-2 ώρες μετά την επέμβαση.  Την επόμενη ημέρα μπορεί να γυρίσει στις καθημερινές του δραστηριότητες. 

Η δράση της τοξίνης θα αρχίσει να φαίνεται μετά από 3 -4 ημέρες και σε αυτό το διάστημα πρέπει να γίνει και το πρώτο ραντεβού με τον διατροφολόγο, ώστε να καθορισθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Η δράση του gastric botox διαρκεί 4-6 μήνες και φυσικά μπορεί έπειτα να επαναληφθεί.

Οι πιθανές επιπλοκές αφορούν κυρίως την εξέταση της γαστροσκόπησης, μέσω της οποίας εγχύεται η βοτουλινική τοξίνη. Ελάχιστες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν και αντιμετωπίζονται συνήθως με απλή φαρμακευτική αγωγή. 

Αποτελέσματα 

Μελέτες δείχνουν πως το 85% των ασθενών έχει πολύ καλά αποτελέσματα με απώλεια 10-20 κιλών σε 4 με 6 μήνες. Ένα 10% των ασθενών δεν επιτυγχάνει απώλεια βάρους και αυτό φαίνεται να αφορά άτομα που έχουν δυσκολία στο να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και γενικότερα τρόπου ζωής (πχ ασθενείς στους οποίους η διατροφή βασίζεται πολύ σε υδατάνθρακες, εμφανίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία στην απώλεια σωματικού βάρους).

Συμπερασματικά

Το γαστρικό botox θα πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός συνολικότερου προγράμματος αλλαγής του τρόπου διατροφής και συνηθειών των ασθενών, για να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7547330/

https://ejim.springeropen.com/articles/10.1186/s43162-020-00027-8

https://www.hopkinsmedicine.org/endoscopic-weight-loss-program/