• Ακόμη και μικρές ποσότητες γιαουρτιού συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
  • Η μελέτη διεξήχθη σε 915 ενήλικες.
  • Για όσους κατανάλωναν γιαούρτι τακτικά, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ισχυρά.

Ολοι γνωρίζουμε γενικά ότι το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο ευεργετικό για τον οργανισμό.

Το γιαούρτι προέρχεται από το αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο βράζεται και αργότερα, όταν η θερμοκρασία του κατέβει στους 40 – 50 ο C, προστίθεται η μαγιά (βακτηρίδια, όπως ο βάκιλλος Bulgaricus), τα οποία προάγουν την παραγωγή γαλακτικού οξέως και την πήξη του γάλακτος σε γιαούρτι.

Αποτελεί υψηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμο, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Είτε το τρώμε στο πρωινό, είτε αργότερα στην ημέρα μας, το γιαούρτι είναι επίσης ένα εύκολο τρόφιμο που μπορεί να συνδυαστεί με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ότι άλλο μας αρέσει.

 Συγκριτικά με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα υπερτερεί όσον αφορά την αφομοίωση των συστατικών του από τον οργανισμό, καθώς οι ζυμώσεις που έχει υποστεί και η παρουσία μικροοργανισμών, δημιουργούν ένα εξαιρετικό υπόστρωμα για την απορρόφηση των συστατικών του. 

Aποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, προάγοντας την ανάπτυξη αλλά και διατήρηση της οστικής μάζας, την καλή υγεία των δοντιών και την εν γένει σωστή λειτουργία του οργανισμού. Παράλληλα, περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, με πολύ καλή βιοδιαθεσιμότητα.

Επίσης, περιέχει υδατάνθρακες που προέρχονται από τη διάσπαση της λακτόζης του γάλακτος, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς αποτελεί τη λύση εκλογής για άτομα με δυσανεξία στο γάλα λόγω έλλειψης του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη, βιταμίνη Α και D, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο και μικρά ποσά σιδήρου.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα για το γιαούρτι

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη από  Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Maine των ΗΠΑ το γιαούρτι σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καθώς φαίνεται να επιδρά θετικά στα αγγεία μας.

Παγκοσμίως περισσότεροι από από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από υπέρταση, η οποία είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Γι αυτό όπως τονίζουν οι Αυστραλοί ερευνητές, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να μειώσουμε την υψηλή πίεση.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 915 ενηλίκους οι οποίοι έτρωγαν καθημερινά ένα γιαούρτι.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά το γιαούρτι, περιέχουν πολλά μικροθρεπτικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, τα οποία εμπλέκονται στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχει ακόμη βακτήρια που προάγουν την έκκριση πρωτεϊνών, οι οποίες μειώνουν την πίεση.

Σύμφωνα με την μελέτη, όσο πιο συχνά καταναλώνει κανείς γιαούρτι, τόσο πιο έντονα είναι τα αποτελέσματα, μέχρι και 7 μονάδες χαμηλότερες μετρήσεις, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν γιαούρτι.

Αλάτι- Νάτριο στα τρόφιμα που ανεβάζει την πίεση

Ημερήσιο όριο 2.300 mg

1  χοιρινή μπριζόλα   100 mg

1 φέτα καπνιστό ζαμπόν  294 mg

1 μικρό σακουλάκι πατατάκια  500 mg

3 μικρά λουκάνικα   550 mg

1 κομμάτι τυρί φέτα  630 mg

1 έτοιμη σούπα σε σκόνη   720 mg

1 κύβος μαγειρέματος βοδινού  1030 mg

Συμπερασματικά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, εκτός από την μείωση της πίεσης, για να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή το ευεργετικό γιαούρτι.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Alexandra T. Wade, Benjamin A. Guenther, Fayeza S. Ahmed, Merrill F. Elias. Higher yogurt intake is associated with lower blood pressure in hypertensive individuals: Cross-sectional findings from the Maine–Syracuse longitudinal studyInternational Dairy Journal, 2021; 122: 105159 DOI: 10.1016/j.idairyj.2021.105159