• Campylobacter  & Salmonella είναι επικίνδυνα βακτήρια που έχει το ωμό κοτόπουλο και το κρέας
  • Μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στην κουζίνα μας και να απειλήσουν ακόμη και την ζωή. 
  • Το Campylobacter προκαλεί μια ασθένεια στους ανθρώπους που ονομάζεται καμπυλοβακτηρίωση. Με σχεδόν 250.000 ανθρώπινες περιστατικά κάθε χρόνο, αυτή η ασθένεια είναι η συχνότερα αναφερθείσα ασθένεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων πιστεύεται ότι είναι περίπου 9 εκατομμύρια κάθε χρόνο (Πηγή EFSA – European Food Safety Authority)
  • Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί την γνωστή μας σαλμονέλωση.  Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη ζωονοσογόνος ασθένεια μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην ΕΕ. Στην ΕΕ, αναφέρονται πάνω από 91.000 περιπτώσεις σαλμονέλωσης κάθε χρόνο. (Πηγή EFSA – European Food Safety Authority)
  • Τα ύποπτα συμπτώματα είναι πυρετός, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. 

Ηκατανάλωση φαγητού είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση για όλους μας καθώς περνάμε όμορφες και χαλαρές στιγμές καθώς συναντούμε την οικογένεια μας αλλά και αγαπημένους φίλους  . Ωστόσο, μικρά και ταυτόχρονα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε μέσα στην κουζίνα μας, μπορεί να έχουν συνέπειες στην υγεία μας.

Ακόμη και όταν οι καταναλωτές πιστεύουν ότι καθαρίζουν αποτελεσματικά τις επιφάνειες και τα σκεύη τους , τα βακτήρια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν σε άλλες επιφάνειες και τρόφιμα. 

 «Σε αντίθεση με αυτό που ενδεχομένως έχουμε στο μυαλό μας η καλύτερη πρακτική είναι να μην πλένονται τα πουλερικά και εν γένει τα κρέατα πριν επεξεργαστούν θερμικά.»

Σε έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξε ότι το 

  • 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν βακτήρια στον νεροχύτη τους μετά το πλύσιμο των πουλερικών 
  • 14 % εξ αυτών είχαν βακτήρια ενώ φαινομενικά ο νεροχύτης φαινόταν εξαιρετικά καθαρός αφού τον είχαν πλύνει, μετά το πλύσιμο των πουλερικών. 
  • 26 % εξ αυτών μετέφεραν βακτήρια από το κρέας σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα όπως μια σαλάτα. 

Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες και να προκαλέσουν αυτό που ονομάζουμε διασταυρούμενη μόλυνση. Το χαρακτηριστικό είναι ότι η τροφική δηλητηρίαση δεν θα προκληθεί απο το κρέας (διότι αυτο θα επεξεραστεί θερμικά ) αλλά συνήθως προκαλείται απο επιμολυσμένα φρούτα και λαχανικά τα οποία συνηθως καταναλώνονται ωμά .

Σαν μια καλή πρακτική το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά τον χειρισμό ωμών τροφίμων, όπως η σαλάτα, πριν τον χειρισμό των πουλερικών και των κρεάτων εν γένει.

Οδηγίες για να μην κινδυνεύσουμε από δηλητηρίαση 

Οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενείας με : 

  • Άμεση και χωρίς καθυστέρηση ψύξη των τροφίμων
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών και των επιφανειών, όπως οι πάγκοι κοπής και τα σκεύη. 
  • Διαχωρισμός ωμών κρεάτων από άλλα τρόφιμα.
  • Ορθό μαγείρεμα των τρόφιμων στις σωστές θερμοκρασίες.

Συμπερασματικά

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές τονίζουν, ότι δεν χρειάζεται να πλένουμε το κοτόπουλο και το κρέας πριν το μαγειρέψουμε σωστά.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

1.The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic
agents and food-borne outbreaks in 2017 (European Food Safety Authority)
2. Center for Disease Control and Prevention
https://www.cdc.gov/foodsafety/chicken.html
3. US Department of Agriculture https://www.usda.gov/media/press-
releases/2019/08/20/washing-raw-poultry-our-science-your-choice