• Η επιστημονική κοινότητα μελετά και καταγράφει τις επιφυλάξεις και απόψεις που εκφράζουν οι αρνητές ανά τον κόσμο, για τα COVID-εμβόλια.
 • Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο διχασμός της κοινωνίας και η “επιθετική” προσέγγιση των πολιτών ώστε να εμβολιαστούν, δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 • Ο ΠΟΥ εντάσσει την διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, στις 10 μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια Δημόσια Υγεία μαζί με την κλιματική αλλαγή και την μικροβιακή αντοχή!!!
 • Η ψύχραιμη ενημέρωση από καλά πληροφορημένους γιατρούς, μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης των διστακτικών στα εμβόλια.

Οι απόψεις και θέσεις των αρνητών του COVID-εμβολίου, μελετώνται διεθνώς από υγιειονομικούς φορείς και ειδικούς επιστήμονες, ώστε να βρεθούν τρόποι προσέγγισης, να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών και να ελεγχθεί η πανδημία.

Οι βασικές επιφυλάξεις για την αλήθεια των εμβολίων είναι οι παρακάτω και οι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις:

 • «ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ!!»

Ο φόβος, ο δισταγμός ή επιφύλαξη για τα εμβόλια, αφορά από τις απλές αντιδράσεις όπως είναι ο χαμηλός πυρετός, η κόπωση, οι μυαλγίες και στις οποίες αρκετοί έχουν χαμηλή ανοχή γιατί τους απορρυθμίζει την καθημερινότητα, έως τις σοβαρές, σπάνιες παρενέργειες.

Υπάρχουν βεβαίως και άνθρωποι που φοβούνται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ(φοβικοί) ακόμα και την ένεση του εμβολίου. Για τις συνήθεις αντιδράσεις η απάντηση είναι ότι ναι μεν είναι ενοχλητικές, αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στο όφελος.

Ο βασικός ΔΙΣΤΑΓΜΟΣ αφορά το ενδεχόμενο εκδήλωσης σοβαρών περιπτώσεων θρόμβωσης. Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα εμφάνισης αυτής της παρενέργειας είναι μόλις μία-δύο ανά εκατομμύριο εμβολιασμών και εξαιρετικά μικρότερη από την πιθανότητα θρομβώσεων λόγω της ίδιας της COVID-19, ενώ πλέον με τη σωστή ενημέρωση για τα συμπτώματα μπορεί να εντοπιστεί εγκαίρως και να αντιμετωπιστεί.

 • «ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΒΓΗΚΕ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΜΟΙΟΑΖΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΑΚΟΜΗ!»

Το εμβόλιο όντως αναπτύχθηκε γρήγορα γιατί η τεχνολογία έχει προοδεύσει, υπήρξε παγκόσμια συνεργασία των επιστημόνων για την ανάπτυξή της τεχνικής MRA από 30/ετίας, υψηλή χρηματοδότηση αλλά και μεγάλος αριθμός εθελοντών που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες.

Επίσης υπήρξε επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά χωρίς καμία έκπτωση στο θέμα της ασφάλειας του εμβολίου.

Το “πειραματικό εμβόλιο”, όπως εντελώς λανθασμένα το χαρακτηρίζουν κάποιοι, σήμερα έχει χορηγηθεί σε δισεεκατομμύρια ανθρώπους.

Η αρχή έγινε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διέταξε όλα τα ενεργά μέλη του να  εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer. Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα θα εμβολίαζε τον στρατό της, με σκευάσματα αμφιβόλου ασφάλειας

 • «TO ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΑΡΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»

Είναι σίγουρο ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά τον εμβολιασμό διαρκούν για τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να ξεπερνούν το έτος.

Εκτός όμως από τη χυμική ανοσία (παραγωγή αντισωμάτων) υπάρχει και η κυτταρική ανοσία (Τ λεμφοκύτταρα-κύτταρα μνήμης) που δεν αποκλείεται να διαρκεί περισσότερο. Όπως και να έχει, ακόμα και έξι μήνες να διαρκεί η ανοσία αξίζει να κάνει κάποιος το εμβόλιο, καθώς όσο μένει ανεμβολίαστος κινδυνεύει να μολυνθεί και να νοσήσει σοβαρά.

 • «ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ»

Κανένα εμβόλιο δεν προσφέρει 100% προστασία. Το ανοσιακό σύστημα όλων των ανθρώπων έχει πεπερασμένες δυνατότητες και δεν μπορεί το εμβόλιο να εξασφαλίσει πλήρη προστασία, ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμένος εκτίθεται σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο.

Και για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον ιό, όπως η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Όμως το εμβόλιο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης και νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά και την πιθανότητα να μεταδώσει ο εμβολιασμένος τον ιό σε άλλους.

Και αυτό όπως έχει δειχθεί από χώρες όπως Δανία, Ιρλανδία, Ισραήλ και χώρες της άπω ανατολής, οδηγεί σε μείωση των κρουσμάτων στην κοινότητα.

 • «ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΔΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ DNA!»

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία συστήνουν τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών ανεξαρτήτως τριμήνου κύησης, κατά προτίμηση με mRNA εμβόλιο.

Μάλιστα δεν συστήνεται τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τον εμβολιασμό και φυσικά ούτε διακοπή της κύησης λόγω εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται και για τις θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Επιπλέον έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει οποιαδήποτε παράμετρο που αφορά την υγεία του σπέρματος ή του DNA μια και ο χρόνος ζωής του mRNA εντός του οργανισμού είναι περίπου 600 λεπτά .

 • «ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΒΛΑΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ»

Η τεχνολογία των εμβολίων στηρίζεται στη στρατηγική να δοθεί στο κύτταρο το ερέθισμα-οδηγία ώστε να παραγάγει προστατευτικά αντισώματα έναντι του ιού. Παρέχεται η πληροφορία στο κύτταρο για να κατασκευάσει την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, η οποία στη συνέχεια θα οδηγήσει στην παραγωγή των προστατευτικών αντισωμάτων.

Τα εμβόλια, αφού δώσουν το ερέθισμα, διαλύονται και αποβάλλονται από τον οργανισμό σε λίγες ώρες. Δεν μένει η ουσία τους, ώστε να πολλαπλασιαστεί και να επιδράσει μακροπρόθεσμα.

 • «ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ»

Όπως είναι γνωστό και σωστά έγινε αυτό, τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας προηγήθηκαν στην εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού. Δεν υπάρχουν ασθένειες που να αποτελούν αντενδείξεις για το εμβόλιο, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις δυσχερών η μειζόνων αλλεργικών αντιδράσεων.

Αλλά ακόμα και σε αυτό το ζήτημα υπάρχει υπερεκτίμηση του ρόλου των αλλεργιών που έχει οδηγήσει σε δισταγμό.

Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα έχει βρει πολύ λίγες παθήσεις που μπορεί να είναι αντενδείξεις για το εμβόλιο.

 • «ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΝΟΣΟ»

Αν και η νόσος δίνει ανοσία προσωρινή , υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός συστήνεται και σε όσους έχουν νοσήσει.

Άτομα που αποδεδειγμένα έχουν νοσήσει στο παρελθόν, έξι μήνες μετά τη διάγνωση θα πρέπει να κάνουν μία δόση του εμβολίου ως ενισχυτική της ανοσίας που μπορεί να έχουν.

Ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο διαρκούν τα αντισώματα που παράγονται λόγω της φυσικής νόσησης από την COVID-19. Ξέρουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί προκαλούν βραχεία ανοσία, σε αντίθεση με άλλους ιούς όπως της ιλαράς, όπου εφόσον κάποιος νοσήσει κάνει μακροπρόθεσμη ανοσία.

 • «ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ»

Αν και η αναγνωρίζεται διεθνώς το Αρχαίο Ελληνικό Ρητό ότι είναι καλύτερη η πρόληψη της θεραπείας, ο σύγχρονος άνθρωπος επιζητεί περισσότερο τη θεραπεία και είναι λιγότερο κοντά στην πρόληψη. Και το εμβόλιο είναι πρόληψη.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπάρχει διαρκώς μια μεγάλη “συζήτηση” για φάρμακα που προστατεύουν. Η αλήθεια είναι ότι γίνονται προσπάθειες για την ανακάλυψη ενός φαρμάκου ή φαρμάκων που να αντιμετωπίζει και να θεραπεύει τον SARS-CoV-2, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε μια αποτελεσματική θεραπεία.

Υπάρχουν βέβαια σκευάσματα που μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη έκβαση του ασθενούς, αλλά φάρμακο που να δίνει την τελική λύση δεν υπάρχει. Έτσι, προς το παρόν, το καλύτερο όπλο που έχουμε είναι η πρόληψη, δηλαδή το εμβόλιο.

 • «ΕΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΩ ΚΙ ΕΓΩ»

Αυτή τη θέση εκφράζουν αυτοί που οι ειδικοί ονομάζουν «λαθρεπιβάτες της ανοσίας». Προσπαθούν να κρυφθούν πίσω από το οικοδομούμενο από άλλους τοίχος ανοσίας, το οποίο όμως για να επιτευχθεί απαιτεί, σύμφωνα με στοιχεία άλλων χωρών που το έχουν προς το παρόν επιτύχει(Δανία),  ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων άνω του 80-85% .

Πρόκειται για στάση που είτε οφείλεται σε μια γενικότερη νοοτροπία, είτε σε μη ορθή ενημέρωση.

Όσοι εκφράζουν αυτή την άποψη και περιμένουν τους άλλους να τους προστατέψουν, μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι αποτελούν μονάδες ενός συνόλου. Και ως μονάδες του συνόλου θα πρέπει να δράσουν, ώστε να χτιστεί η συλλογική ανοσία.

 • «ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ!»

Αν και οι μεταλλάξεις των RNA ιών είναι συχνότερες άλλων τύπων ιών, συνήθως πρόκειται για τυχαία γεγονότα εξελικτικής αιτιολογίας ,που πολλές φορές ευνοούνται από περιβάλλοντα ξενιστών οργανισμών με ανοσοκαταστολή ή σε βαριά οξείδωση, όπως η ανεπάρκεια στο ιχνοστοιχείο Σελήνιο.

Σε κάθε περίπτωση  τα αντιβιοτικά φάρμακα μπορούν να ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και σε καμιά περίπτωση τα εμβόλια.

Συμπερασματικά

Χρειάζεται σωστή ενημέρωση, ψυχραιμία και κοινή λογική από όλους, ώστε να τιθασευθεί επιτέλους η πανδημία που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ζωή μας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

COVID-19 Vaccination Clinical and Professional Resourceshttps://www.cdc.gov › vaccines › covid-19

https://www.nature.com/articles/s41467-020-20226-9

https://www.eurofound.europa.eu/data/covid-19/vaccinations