• Υπάρχουν οι “οπαδοί” της παγωμένης γρανίτας και οι “οπαδοί” του λαχταριστού milkshake.
  • Ολοι όμως έχουν κάποια στιγμή αναρωτηθεί: Τι είναι πιο υγιεινό; Ποιο έχει λιγότερες θερμίδες ; Τι να προτιμάμε; Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά 

Η γρανίτα είναι συνήθως ένα μείγμα από χυμό κάποιου φρούτου, ζάχαρη και πάγο.

Από άποψη θερμίδων κυμαίνεται από 100 μέχρι 200 θερμίδες, ανάλογα με τη συνταγή και την ποσότητα της ζάχαρης που έχει προστεθεί κατά την παρασκευή της.

Από άποψη θρεπτικών συστατικών δεν θα λέγαμε ότι προσφέρει πολλά πράγματα, πέρα από ενέργεια λόγω της ζάχαρης και των όποιων σακχάρων περιέχει ο χυμός.

Το milkshake τώρα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Σαφέστατα εμπεριέχει πολύ περισσότερες θερμίδες από μια απλή γρανίτα, καθώς φτιάχνεται από πρώτες ύλες όπως το γάλα και το παγωτό. Έτσι ανάλογα με το πώς το φτιάχνουμε μπορεί να μας δώσει πολλή ενέργεια και θερμίδες που κυμαίνονται από 250 μέχρι και 500. Παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πολλά εκ των οποίων είναι «κακά» κορεσμένα.

Ωστόσο, θα μας δώσει και καλά συστατικά, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, αλλά και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Αν λοιπόν θέλαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα δύο, η επιλογή για το τι υπερτερεί έχει να κάνει με το ποιος το καταναλώνει. Αν μιλάμε για κάποιον που προσέχει το βάρος του ή προσπαθεί να χάσει βάρος, σίγουρα η γρανίτα θα προτιμηθεί έναντι του milkshake. Αν μιλάμε για πιο μικρές ηλικίες, όπως τα παιδιά που έχουν υψηλές ανάγκες σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνες θα επιλέγαμε το milkshake.  

Συμπερασματικά

‘Οποια και να είναι η επιλογή μας χρειάζεται πάντα βέβαια μέτρο και όχι κατανάλωση σε καθημερινή βάση, είτε μιλάμε για γρανίτα είτε για milkshake.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

US Department o f Agriculture, Food Data Central