- Πρόκειται για μια τάση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από κινήματα φυτοφάγων, σύμφωνα με την οποία το πιάτο που τρώμε δίνει τη θέση του στο μπολ.
- Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, ο τρόπος αυτός κατανάλωσης του φαγητού έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το σερβίρισμα σε πιάτο.
Τι περιέχουν κατά βάση τα health bowls
Πρόκειται για γεύματα, αλμυρά και γλυκά, σερβιρισμένα σε μπολ τα οποία συνδυάζουν άριστα τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά που είναι οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά (στην πλειονότητά τους καλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά) και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Λόγω του ότι ξεκίνησαν από τους φυτοφάγους, αρχικά εμπεριείχαν μόνο φυτικής προέλευσης τρόφιμα, αλλά σήμερα έχουν προστεθεί και ζωικά. Στην πράξη ένα «Healthy Bowl» θα πρέπει σίγουρα να περιέχει :
- Κάποιο καρπό ή σπόρο (όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια κλπ)
- Φρούτα ή λαχανικά
- Κάποια πηγή πρωτεΐνης (όπως σόγια, όσπρια, αυγό, τυρί, γιαούρτι, κοτόπουλο, μοσχάρι).
Από εκεί και πέρα σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία, σε τρόφιμα και υλικά τα οποία ο καθένας μπορεί να προσθέσει, όπως μέλι, ταχίνι, κάποιο dressing κλπ.
Τα πλεονεκτήματά των Healthy bowls
- Ενθαρρύνουν την ανάμειξη των υλικών και τη δημιουργία ποικιλίας γεύσεων.
- Μας δίνουν τη δυνατότητα για καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που θα καταναλώσουμε.
- Εμπεριέχουν συνήθως πολλές φυτικές ίνες, που είναι ευεργετικές για την καλή μας υγεία.
- Τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται έχουν πολλά καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί,
- Έχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη από μη ζωικά τρόφιμα όπως τα όσπρια
- Προσφέρουν πολλές βιταμίνες – μέταλλα – ιχνοστοιχεία.
Βασικές κατηγορίες healthy bowls
Τα healthy bowls τα βρίσκουμε ή μπορούμε να τα φτιάξουμε και σε αλμυρά και σε πιο γλυκά γεύματα. Κάποια βασική κατηγοριοποίηση θα μπορούσε να είναι :
- Ανάλογα με το είδος του γεύματος
- Breakfast bowls. Αφορούν παρασκευές για πρωινό – ελαφριά γεύματα.
- Meal bowls. Αφορούν κυρίως γεύματα.
- Ανάλογα με τη φιλοσοφία του γεύματος και το τι περιέχει
- Smoothie bowls
Συνήθως περιέχουν γάλα ή γιαούρτι.
- Macro bowls
Βασικό χαρακτηριστικό η παρουσία κάποιου τρόφιμου που έχει υποστεί ζύμωση.
Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, τουρσί, μίσο (ιαπωνική πάστα από φασόλια σόγιας), ψωμί με προζύμι.
- Quinoa bowls.
Έχουν ως βασική τροφή την κινόα.
- Acai bowls
Έχουν ως βασική τροφή διάφορα berries.
- Buddha bowls
Αποτελούν τα πιο διάσημα μπολ. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι το dressing από ταχίνι ή τρόφιμα της Ανατολής. Άλλοι θεωρούν ότι ονομάζεται έτσι, καθώς τα τρόφιμα στο μπολ πρέπει να έχουν το σχήμα της κοιλιάς του Βούδα.
Συμπερασματικά
Σαφέστατα η τάση των Healthy Bowls είναι ένα υγιεινό trend, αλλά εναπόκειται στον καθένα, το πόσο θα φάει και πώς θα εφαρμόσει στην πράξη τη συγκεκριμένη θεωρία.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:
Wansink B. Environmental factors that unknowingly influence the
consumption and intake of consumers. Annu Rev Nutr, 2004
How to Use Fruits and Vegetables to Help Manage Your Weight,
https://www.cdc.gov/
The Healthy Eating Plate, The Nutrition Source, Department of Nutrition,
Harvard T.H. Chan School of Public Health, 2011