• Οι διάφορες πίτες με ζύμη από σφολιάτα αποτελούν για πολλούς μια εύκολη και γευστική επιλογή.
  • Αποτελούν συνήθως ένα γεύμα εκτός σπιτιού, ένα γρήγορο σνακ στο δρόμο, το γραφείο ή ακόμη και στο σχολείο.
  • Συνηθίζεται να είναι με την μορφή μιας τυρόπιτας ή ζαμπονοτυρόπιτας ή κρουασάν.

Πέρα από τα υλικά που μπαίνουν μέσα σε μια πίτα, η ζύμη σφολιάτας από μόνης της περιέχει πολλά λιπαρά (συνήθως από το βούτυρο ή άλλα φυτικά λίπη) τα οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι συνήθως κορεσμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να αυξάνονται οι θερμίδες της ζύμης αφετέρου να υποβαθμίζεται η διατροφική της αξία, καθώς τα κορεσμένα λιπαρά σχετίζονται σήμερα με σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 100 γραμμάρια φύλλο σφολιάτας μπορεί να περιέχουν :

Φύλλο Σφολιάτας

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100g
Ενέργεια 395 θερμίδες
Λιπαρά 24.60 g
Κορεσμένα Λιπαρά 13.00 g

* Ο πίνακας περιέχει ενδεικτικές τιμές από ζύμη σφολιάτας του εμπορίου. Οι τιμές αυτές μπορεί να έχουν μικρές αυξομειώσεις ανάλογα με την εκάστοτε συνταγή της ζύμης.

Όταν στη ζύμη σφολιάτας προστεθούν και τα υλικά της εκάστοτε γέμισης (τυρί, ζαμπόν κ.α.), τότε αυξάνεται σημαντικά το περιεχόμενο σε θερμίδες, λιπαρά και αλάτι της πίτας.

«Κατά συνέπεια μια έτοιμη πίτα από σφολιάτα μπορεί να αποδίδει μέχρι και 500 θερμίδες!»

Αν λοιπόν θέλουμε να απολαύσουμε μια πίτα προσπαθούμε να επιλέγουμε σπιτικές πίτες, που έχουμε φτιάξει μόνοι μας στο σπίτι. Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα και ζύμες/φύλλο που δεν απαιτούν κατά την παρασκευή τους μεγάλη ποσότητα λιπαρής ύλης, όπως η ζύμη κουρού ή ακόμη καλύτερα το φύλλο κρούστας ή το χωριάτικο φύλλο.

Φύλλο κρούστας

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100g
Ενέργεια 286.00 kcal
Λιπαρά 0.80 g
Κορεσμένα Λιπαρά 0.20 g

* Ο πίνακας περιέχει ενδεικτικές τιμές από φύλλο κρούστας του εμπορίου. Οι τιμές αυτές μπορεί να έχουν μικρές αυξομειώσεις ανάλογα με την εκάστοτε συνταγή της ζύμης.

Χωριάτικο Φύλλο

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100g
Ενέργεια 293.00 kcal
Λιπαρά 3.30 g
Κορεσμένα Λιπαρά 0.60 g

* Ο πίνακας περιέχει ενδεικτικές τιμές από χωριάτικο φύλλο του εμπορίου. Οι τιμές αυτές μπορεί να έχουν μικρές αυξομειώσεις ανάλογα με την εκάστοτε συνταγή της ζύμης.

 

Συμπερασματικά

Το χωριάτικο φύλλο και φύλλο κρούστας περιεχει σαφέστατα λιγότερα λιπαρά και θερμίδες σε σχέση με την σφολιάτα. Πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί και με το  περιεχόμενο της πίτας σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

USDA, Nutritional Data base 2020