• Στην εξελισσόμενη πανδημία των ανοϊκών συνδρόμων, η χώρα μας βρίσκεται στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, με περίπου 200.000 ανοϊκούς ασθενείς, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση από το LANCET NEUROLOGY.
  • Κύριος τύπος η άνοια ALZHEIMER’S με 50-75% του συνόλου. Χαρακτηριστικά αυτού του τύπου όπως τα περιέγραψε ο ιατρός ALZHEIMER το 1906 σε ασθενή του: οι αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο και τα συσσωματωμένα ινίδια στους νευρώνες.

Η βιβλιογραφία τέλους 19ου αρχών 20ου αιώνα ήταν πολύ φειδωλή. Όμως μετά την βιομηχανική επανάσταση παρατηρείται πολλαπλασιασμός της συχνότητας εμφάνισης, που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε από αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης ούτε από γενετικές παρεκκλίσεις.

Μεγάλες μελέτες αποδεικνύουν ότι η αλλαγή διατροφικών συνηθειών και ύφους ζωής παίζουν μεγάλο ρόλο.

Φαίνεται να επιδρούν καταλυτικά στην εμφάνιση άνοιας, η κατάχρηση επεξεργασμένων τροφίμων ζάχαρης, κρέατος, τεχνητών γλυκαντικών αναψυκτικών, ρύπανση περιβάλλοντος και διατροφικής αλυσίδας, μακροχρόνια λήψη αντιχολινεργικών φαρμάκων.

Οι βλάβες της άνοιας αρχίζουν 30 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα

Χρονικά η πρώτη και πρώτιστη βλάβη (συσσώρευση πρωτεΐνης Τ με γενετικό τύπο ApoE4) φαίνεται να συμβαίνει περίπου 30 χρόνια πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων, και εξαρτάται από την ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ νευρο-πλαστικότητας και νευρο-κλαστικότητας.

Σήμερα μέσω μοριακών τεχνικών μπορούμε να ανιχνεύσουμε στο αίμα νευρωνικά νανοσωμάτια για πρώιμη διάγνωση νόσου, στο στάδιο της προδρομικής η προσυμπτωματικής άνοιας.

Στην ALZHEIMER’S ανιχνεύονται 3 υπο-τύποι: Φλεγμονώδης-ζεστός, Ατροφικός-κρύος, Ενδιάμεσος-γλυκοτοξικός, καθώς και οι: Τοξικός, Αγγειακός και Τραυματικός.

Μικροβίωμα υπάρχει και στον εγκέφαλο

Το 2016 οι Καθηγητες Tanzi και Robert-Moir Harvard University επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μικροβιώματος στον εγκέφαλο, καθώς και πρωτεϊνών αμυλίνης και β-αμυλοειδούς, βλαβών δηλαδή, στον όλο ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται λοιπόν για γενικευμένη νόσο.

Όμως υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα από πρόσφατες μελέτες που δείχνουν μείωση επίπτωσης ανοιών σε συνεχώς μορφωμένους ανθρώπους που ταυτόχρονα αθλούνται.

Αποφασιστική περίοδος χρόνου γιαυτό είναι η μέση ηλικία(50-60 έτη), καθώς και η ύπαρξη καρδιο-μεταβολικών νόσων.

Συνεχώς ανακοινώνονται μελέτες πρόληψης ανοϊκών συνδρόμων μέσω αλλαγής του ύφους ζωής και υιοθέτησης του Μεσογειακού Προτύπου,  όπως επίσης και αναστροφής των ήπιων συνδρόμων προ-άνοιας ή γνωστικής εξασθένησης. Επίσης ο καθηγητής DALE BREDESEN μέσω ειδικού πρωτοκόλλου RECODE 2.0, επαναφέρει τις βιοχημικές βλάβες ασθενών με άνοια (πάνω από  1000 ασθενείς τώρα)στο BUCK’S INSTITUTE CALIFORNIA.

Φέτος ανακοινώθηκε από την Κίνα επισήμως η διάθεση πρε-βιοτικού σκευάσματος, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας του άξονα έντερο-εγκέφαλος, με θετικά αποτελέσματα.

Συμπερασματικά

Ερευνητές ανά τον κόσμο κάνουν αξιοσημείωτα βήματα προόδου , ώστε στο μέλλον η άνοια να μπορεί να προληφθεί και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. 2020 Alzheimer’s disease facts and figures First published:10 March 2020 https://doi.org/10.1002/alz.12068
  2. ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ : Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΑΣΤΙΓΑΣ BREDESEN E. DALE,

ΒΙΒΛΙΟ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ 2019