• Η αποκαφεϊνοποίηση αφαιρεί το 97% της περιεχόμενης καφεΐνης. Ένα φλιτζάνι decaf καφές περιέχει περίπου 2 mg καφεΐνης, όταν ένα φλιτζάνι κανονικός έχει 95 mg.
  • Πιο ευεργετικός είναι ο ντεκαφεϊνέ σκέτος, παρά με προσθήκη γάλακτος, ζάχαρης ή σιροπιών. 
  • Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και αν αφαιρεθεί η καφεΐνη, ο καφές έχει θετική επίδραση στην διάθεση και στην επίδοση μας, εξαιτίας άλλων συστατικών του.

Οdecaf έχει ως πρώτη ύλη τον καρπό του καφέ, από τον οποίο όμως έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη με φυσικό τρόπο, με μια διαδικασία που λέγεται αποκαφεϊνοποίηση. 

Η αποκαφεϊνοποίηση, είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, σήμερα γίνεται με τον πιο φυσικό τρόπο, που δεν είναι άλλος από τη  χρήση νερού. 

Οι κόκκοι του καφέ βυθίζονται σε αυτό, οι πόροι τους ανοίγουν και η καφεΐνη που είναι από τη φύση της μια υδατοδιαλυτή ουσία σιγά σιγά απομακρύνεται. Το διάλυμα που προκύπτει περνάει από ειδικά φίλτρα ώστε να απομακρύνεται εντελώς η καφεΐνη. Οι κόκκοι του καφέ στεγνώνουν και είναι έτοιμοι για καβούρδισμα, διατηρώντας αναλλοίωτο το άρωμα και η γεύση του καφέ. 

Η διαφορά του decaf σε σχέση με τον κανονικό στιγμιαίο, είναι μόνο στην ύπαρξη καφεΐνης. 

Όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του καφέ όπως τα αντιοξειδωτικά και τα μεταλλικά του στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα.

 Έτσι όσον αφορά στη διατροφική αξία του, ο decaf, ξεχωρίζει για το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο.

Είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και ιδιαιτέρως μια κατηγορία που ονομάζονται χλωρογενικά οξέα. Τα εν λόγω συστατικά ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.

Ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ (είτε κανονικού είτε decaf) πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και το Alzheimer.  

Συμπερασματικά

Ο decaf είναι ένας καφές που δεν διαφέρει σε γεύση και άρωμα, δρα ευεργετικά στην υγεία μας κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του και δεν έχει  τις πιθανές παρενέργειες της καφεΐνης.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10991-7

https://www.webmd.com/diet/what-to-know-decaf-coffee#1