• Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με ολικής άλεσης, είναι μία πολύ έξυπνη κίνηση. 
  • Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Αμερικάνικου Διαιτολογικού Συλλόγου, η κατανάλωση ολικής άλεσης δημητριακών συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται όλη η οικογένεια για την διατήρηση αλλά και βελτίωση της υγείας.
  • Ενισχύει την πρόσληψη φυτικών ινών που αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους. 

Ο δρόμος για την επιτυχία, περνάει από μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αντικατάστασης του ψωμιού και άλλων δημητριακών με ολικής άλεσης, είναι ορατά από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, που υπάρχουν στον φλοιό του σιταριού και της βρώμης, θα συμβάλλουν στον καλύτερο μεταβολισμό και τελικά στην ευκολότερη παροχή ενέργειας.

Μικροστοιχεία όπως το μαγνήσιο θα συμβάλλουν στην βελτίωση της μυικής λειτουργίας και οι φυτικές ίνες θα προσφέρουν καλύτερο κορεσμό, με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο χορτάτοι για περισσότερη ώρα. 

Οι συστάσεις από τον Αμερικανικό  Διαιτολογικό Σύλλογο αλλά και γενικότερα οι διεθνείς οδηγίες, είναι η αντικατάσταση του 50% τουλάχιστον των προσλαμβανόμενων δημητριακών με ολικής άλεσης καθημερινά.

Από την θεωρία στην πράξη

Το αποφασίσατε; Η διαδρομή τώρα είναι εύκολη! 

  1. Ξεκινήστε από το πρωινό σας. Επιλέξτε ολικής άλεσης δημητριακά και για καλύτερα αποτελέσματα επιλέξτε εκείνα που συνδυάζουν διαφορετικά δημητριακά για ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη διαφορετικών μικροστοιχείων. Με την επιλογή αυτή επιτυγχάνετε πιο αργή απορρόφηση και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Η χρήση των δημητριακών ολικής άλεσης στο πρωινό γεύμα, έχει συσχετισθεί με βελτιωμένες διατροφικές συνήθειες και μειωμένη θερμιδική πρόσληψη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. 
  2. Το μεσημέρι αντικαταστήστε το λευκό ψωμί ή τα ζυμαρικά με ολικής άλεσης. Στην περίπτωση του ρυζιού, προτιμήστε το αναποφλοίωτο. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και στο βραδινό σας γεύμα. 
  3. Στα σνακ σας μπορείτε να έχετε μία μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, ή λίγα κράκερς ή έστω και ψωμί ολικής με λίγο τυρί ή ακόμα καλύτερα ταχίνι. 

Συμπερασματικά

Προσπαθήστε να κάνετε τις αλλαγές για όλη την οικογένεια. Βοηθήστε όλους να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία μέσω της πιο υγιεινής διατροφής. Θυμηθείτε ότι οι μικρές αλλαγές φέρνουν τα καλύτερα και πιο μόνιμα αποτελέσματα. Η αλλαγή των επεξεργασμένων, με δημητριακά ολικής άλεσης πρέπει να είναι πρώτη στην λίστα σας!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/b-vitamins

https://health.gov/sites/default/files/2019-09/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf