• Διαφορετικά τρόφιμα μπορούν να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
  • Οι ανθρώπινες δίαιτες συνδέουν άρρηκτα την υγεία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
  • Η Δυτικού τύπου διατροφή και η τρέχουσα παραγωγή τροφίμων, οδηγεί στην κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, τη ρύπανση και τις δραστικές αλλαγές στη χρήση της γης και του νερού.

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους αρκετοί νέοι, υιοθετούν μια διατροφή πιο “φιλική” στον πλανήτη και στο περιβάλλον που πια απειλούνται σοβαρά με καταστροφή.

Επιπτώσεις τροφίμων στη χρήση γης, στην κατανάλωση νερού, στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου

  • Συμβάλλει περίπου στο 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ο τομέας της κτηνοτροφίας από μόνος του αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ (14,5%) αυτών των εκπομπών.
  • Εκμεταλλεύεται περίπου το 40% της παγκόσμιας γης.
  • Χρησιμοποιεί το 70% του γλυκού νερού.
  • Είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που απειλεί τα είδη με εξαφάνιση.
  • Προκαλεί ευτροφισμό (υπερφόρτωση θρεπτικών ουσιών) και νεκρές ζώνες σε λίμνες και παράκτιες περιοχές.
  • Υπεραλιεία – Διατάραξη θαλασσίων οικοσυστημάτων.

 (60% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων αλιεύονται πλήρως, 33 % υπεραλιεύονται, 7% υποαλιεύεται)

  • Η παραγωγή τροφίμων δημιουργεί τεράστια ζήτηση στους φυσικούς μας πόρους, συμβάλλει σημαντικά στην αποψίλωση των δασών, στην εξαφάνιση των ειδών.

Ποιες είναι οι γενικές αρχές της “Περιβαλλοντικής Δίαιτας- Διατροφής” 

“ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ”

2.500 θερμίδες / ημέρα για μέσο ενήλικα.

Ελαχιστοποιούνται τα ζωικά προϊόντα , δεν αποκλείονται

50% μείωση παγκόσμιας κατανάλωσης κόκκινου κρέατος & ζάχαρης

ΕΩΣ 98 γρ. κόκκινου κρέατος, 203 γρ. πουλερικών/ εβδομάδα

ΕΩΣ 196 γρ. ψαριού / εβδομάδα.

Διπλασιασμός κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών

Διπλασιασμός κατανάλωσης οσπρίων, ξηρών καρπών

Οι ποσότητες τροφίμων που πρέπει να τρώμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον 

Plant – forward για την υγεία του πλανήτη

Ομάδα τροφίμων Πρόσληψη (πιθανά εύρη), γραμμάρια/ημέρα
Δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι) 232 γραμμάρια (προσαρμοσμένο για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου)
Αμυλούχα λαχανικά (πατάτες) 50  γραμμάρια
Μοσχάρι  7  γραμμάρια
Χοιρινό 7  γραμμάρια
Κοτόπουλο και άλλα πουλερικά 29  γραμμάρια
Αυγά 13  γραμμάρια
Ψάρια (συμπεριλαμβανομένων των οστρακόδερμων) 28  γραμμάρια
Όσπρια 50  γραμμάρια
Ξηροί καρποί  50  γραμμάρια
Πλήρες γάλα ή γιαούρτι ή τυρί 250  γραμμάρια
Λαχανικά 300 γραμμάρια συμπεριλαμβανομένων:

100 γραμμάρια πράσινα, 100 γραμμάρια κόκκινα και πορτοκαλί, 100 γραμμάρια άλλα

Φρούτα 200  γραμμάρια
Ακόρεστα έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο) 40 γραμμάρια
Ζωικό λίπος 5 γραμμάρια

Συμπερασματικά

Η ” Περιβαλλοντική Διατροφή” που θυμίζει την δική μας Μεσογειακή Δίαιτα, είναι μια επιλογή υγείας και ευημερίας, τόσο για μας όσο και για τον πλανήτη μας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

hsph.harvard.edu/nutritionsource/sustainability/plate-and-planet/