• Οι πρωτεΐνες με το παράξενο όνομα «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», ονομάστηκαν έτσι γιατί μοιάζουν με το κελυφώδες χταπόδι αργοναύτης.
  • Είναι ουσιώδεις για την πρόληψη της ιογενούς μόλυνσης με τον σχηματισμό του Συμπλόκου Επιγενετικής Σίγασης,  που δεν επιτρέπει στον ιό να χρησιμοποιήσει το DNA μας για να πολλαπλασιαστεί.
  • Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τη σημασία τους στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στους ιούς.

Οι ερευνητές επεδίωξαν να προσδιορίσουν το ρόλο των Πρωτεινών Αργοναυτών-του AGO4 – στην αντίδραση του οργανισμού κατά των ιών, εκθέτοντας μακροφάγα AGO4 σε ένα φάσμα RNA ιού.

Η ερευνητική  ομάδα διαπίστωσε ότι η αύξηση των Πρωτεϊνών Αργοναυτών είχε ως αποτέλεσμα την καταστολή των ιών, υποδηλώνοντας ότι το AG04 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να «ενισχύσει» την ανοσοαπόκριση έναντι ιικών παθογόνων, δλδ να τονώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην μάχη κατά των ιών.

“Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να μπορούμε να δημιουργούμε θεραπείες που λειτουργούν εναντίον διάφορων ιών και όχι μόνο εμβόλια κατά ενός συγκεκριμένου”, δήλωσε ο συγγραφέας Kate Jeffrey (Harvard Medical School, MA, ΗΠΑ).

Τα επόμενα βήματα είναι να καθορίσουν οι ερευνητές πόσο ευρύ φάσμα αυτό είναι για οποιονδήποτε τύπο ιού και να  ανακαλύψουν πώς να ενισχύσουν τις Πρωτεΐνες Αργοναύτες,  για να αυξήσουν την προστασία από ιϊκές λοιμώξεις όπως και αυτή του κορωνοϊού.

«Η δουλειά τους δείχνει ότι η πρωτεΐνη Argonaute 4 (AGO4) είναι η “Αχίλλειος πτέρνα” για τους ιούς.»

Τι είναι και πού βρίσκεται η Πρωτεΐνη Αργοναύτης

Συγκεκριμένα, αυτή η πρωτεΐνη είναι μοναδικά αντι-ιική σε ανοσοκύτταρα θηλαστικών. Η ομάδα μελέτησε τις αντι-ιικές επιδράσεις αρκετών πρωτεϊνών Argonaute και διαπίστωσε ότι μόνο τα κύτταρα που ήταν ανεπαρκή στην AGO4 ήταν “υπερ-ευαίσθητα” στη ιογενή λοίμωξη. Με άλλα λόγια, τα χαμηλά επίπεδα AGO4 κάνουν τα κύτταρα των θηλαστικών πιο πιθανό να μολυνθούν.

Ποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν τις Πρωτεΐνες  Αργοναύτες να δράσουν κατά των ιών

Φολικό= Κυρίως το folate ή 5-methyl-folate,  ο ενεργός μεταβολίτης που περιέχεται σε: Όσπρια, Σπανάκι, Μπρόκολο, Σπαράγγια, Αβοκάντο, Αυγά, Φιστίκια

Βεταΐνη= trimethyl-glycine: περιέχεται σε κολοκύθα και παντζάρι.

Βιταμίνη D= περιέχεται σε Γάλα, Σολομό, Αυγό, Μανιτάρια

Τέλος τροφές πλούσιες στο αμινοξύ Μεθειονίνη που περιέχουν τα αυγά, το σουσάμι, τα καρύδια, τα ψάρια, κρέατα και τα δημητριακά.

Συμπερασματικά

Οι Πρωτεΐνες Αργοναύτες μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον, τα αποτελεσματικά  εμβόλια κατά όλων των ιών.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

A Requirement for Argonaute 4 in Mammalian Antiviral Defense https://www.cell.com/action/showPdf?pii=S2211-1247%2820%2930030-9