• Πρόκειται για σύμπτωμα ή μια διαταραχή της ισορροπίας
  • Σχετίζεται με την ικανότητα του εγκεφάλου μας να αντιλαμβάνεται τη θέση μας στο περιβάλλον. Ο εγκέφαλος λαμβάνει και επεξεργάζεται αντικρουόμενα μηνύματα από τον λαβύρινθο, τα μάτια, τους υποδοχείς πίεσης στο δέρμα και τους υποδοχείς στους μυς και τις αρθρώσεις.
  • Συνοδεύεται από την ψευδαίσθηση ότι εμείς περιστρεφόμαστε ή ότι όλα γυρίζουν γύρω από εμάς.

Τι μπορεί να κρύβει;

Συνήθως τα αίτια που προκαλούν ίλιγγο δεν είναι σοβαρά και μπορεί να οφείλονται π.χ. στην πολύωρη παραμονή μας στον ήλιο ή ακόμα και στο κάπνισμα (λόγω της σύσπασης των αγγείων του εγκεφάλου που προκαλεί η νικοτίνη). Ωστόσο, υπάρχουν και παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες εκδηλώνουν ως σύμπτωμά τους τον ίλιγγο, όπως για παράδειγμα το αυχενικό σπονδυλικό σύνδρομο, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, διάφορες παθήσεις του αφτιού (π.χ. ωτίτιδα), κάποιος τραυματισμός (π.χ. κάταγμα κρανίου), η υπόταση (λόγω ελάττωσης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο), οι λοιμώξεις (όπως αυτές που ακολουθούν το κοινό κρυολόγημα και προσβάλλουν το έσω αφτί). Σε σπάνιες περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό, όπως νευρολογικές παθήσεις (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας).

Πότε να πάω σε γιατρό;

Αν υποφέρετε συχνά από ιλίγγους, επισκεφτείτε για αρχή τον οικογενειακό σας ιατρό ή τον ωτορινολαρυγγολόγο σας. Αν το πρόβλημα οφείλεται σε κάτι ΑΛΛΟ, εκείνος θα σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό γιατρό.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όπως σε κάθε ιατρικό πρόβλημα, έτσι και στην περίπτωση του ιλίγγου απαιτείται λεπτομερής λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση από τον γιατρό. Η τελευταία περιλαμβάνει συγκεκριμένες δοκιμασίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της στάσης και της κίνησης, καθώς και ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι 3 – 5 χρόνια ( !!!)  είναι ο τυπικός χρόνος μέχρι να διαγνωστεί ένας ασθενής ότι πάσχει από αιθουσαία διαταραχή.

Το 40% των ασθενών με περιφερική αιθουσαία δυσλειτουργία, έχει καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως (BPPV) και παίρνει αδίκως φάρμακα αντί μιάς απλής ανάταξης. Ο ασθενής που βιώνει ίλιγγο ενδέχεται να παρουσιάζει οριζόντιες κινήσεις των οφθαλμών που καλούνται νυσταγμός.

Συμπερασματικά

Η αγωγή εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί τους ιλίγγους. Οι χειρισμοί ΑΝΑΤΑΞΗΣ Epley έχουν καταπληκτικά ποσοστά επιτυχίας άνω του 90%!!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

1. Vertigo: What Are the Signs, Symptoms, Treatments, and Tests Used to Treat This Disorder? | Everyday Health