• Ο καφές αποτελεί ίσως το πιο διάσημο ρόφημα παγκοσμίως.
  • Στην χώρα μας καταναλώνουμε κατ΄άτομο πάνω απο 500 κούπες τον χρόνο
  • Καταναλώνουμε κυρίως ελληνικό, στιγμιαίο και εσπρέσσο.
  • Πέρα όμως από τη γεύση και την ευχάριστη διάθεση που μας δημιουργεί, τελευταία ερευνητικά δεδομένα δείχνουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία.
  • Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο καφές, ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ-, φαίνεται ότι ασκούν ευεργετική δράση στην καρδιά και στα αγγεία μας.

Γνωρίζουμε ότι ο καφές αποτελεί μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών.

Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα,  που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών.

Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ, πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer.

Ωστόσο, παρά την ύπαρξη αρκετών βιβλιογραφικών αναφορών σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία, παραμένει άγνωστο ποια είναι η πραγματική επίδρασή του στην αγγειακή δομή και λειτουργία. Κυρίως γιατί υπάρχουν λιγοστά  δεδομένα αναφορικά με τις διαφορετικές επιδράσεις που μπορεί να έχουν στην πίεση, δομή και λειτουργία των αγγείων, ευρέως διαδεδομένοι στη χώρα μας τύποι καφέ, όπως ο στιγμιαίος καφές. 

Προς την κατεύθυνση αυτή μια νέα μελέτη παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Διερεύνησε τη σχέση του καφέ με τα αγγεία και έδειξε ότι ως και 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και θανατηφόρου καρδιακής νόσου. 

Χαρακτηριστικά μελέτης 

  • 468.629 συμμετέχοντες
  • Μέση ηλικία ήταν τα 56,2 έτη 
  • 55,8% ήταν γυναίκες
  • Παρακολούθηση για 11 χρόνια
  • Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τη συνήθη πρόσληψη καφέ: 
  1. καμία (δεν κατανάλωνε καφέ σε τακτική βάση)
  2. ελαφριά έως μέτρια (0,5 έως 3 φλιτζάνια/ημέρα)
  3.  υψηλή (πάνω από 3 φλιτζάνια/ημέρα)

Αποτελέσματα

Σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση- εώς 3 φλιτζάνια- συσχετίστηκε με:

  • 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
  • 21% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

Ο μηχανισμός δράσης δεν διερευνήθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη, ωστόσο σύμφωνα με τη βιβλιογραφία φαίνεται να είναι τα αντιοξειδωτικά του καφέ.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και μελέτησε το μηχανισμό δράσης του στιγμιαίου καφέ, από όπου φάνηκε ότι η καθημερινή μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, σχετίζεται με πιο ελαστικές αρτηρίες καθυστερώντας την αρτηριακή γήρανση (αρτηριοσκλήρυνση). Η αντιοξειδωτική δράση του στιγμιαίου καφέ οφείλεται στα χλωρογενικά οξέα (μια κατηγορία πολυφαινολών).

Συμπερασματικά

Οποιοδήποτε είδος καφέ, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη, φαίνεται να συνδέεται με την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων μας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  • European Society of Cardiology. “Light-to-moderate coffee drinking associated with health benefits.”, 30 August 2021