• Χειρουγείο και ολική υστερεκτομή είναι το όπλο των ειδικών επιστημόνων κατά του καρκίνου στο ενδομήτριο.
  • Συνήθως ακολουθούν συμπληρωματικές θεραπείες (ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία).
  • Νέες κλινικές μελέτες “δείχνουν” το τέλος της χημειοθεραπείας κατά της συγκεκριμένης νόσου

Σημαντικές εξελίξεις φαίνεται ότι κυοφορούνται αναφορικά με τη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου, στοχεύοντας στην «απαλλαγή» της ασθενούς από τις συμπληρωματικές θεραπείες (ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία) που συνήθως ακολουθούν το χειρουργείο μετά την ολική υστερεκτομή.

Το ‘’κλειδί’’ αυτής της εξέλιξης ακούει στο όνομα μεσομήτριο και στην ολική εκτομή του, απομονώνοντας όλους τους σχετικούς ιστούς στους οποίους είναι δυνατή η μετάσταση του καρκίνου, με αρχικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Η μέθοδος αυτή, εξελίσσεται με την προσθήκη ειδικής χρωστικής των λεμφαγγείων και της ρομποτικής χειρουργικής υποβοήθησης. Αποτελεί στοιχείο της διεθνούς μελέτης στην οποία συμμετέχουμε ως χώρα με δικά μας περιστατικά ασθενών, στις οποίες η αφαίρεση του μεσομητρίου δημιούργησε ελπιδοφόρα συμπεράσματα.
Παράλληλα,  εκπαιδεύτηκαμε στις πρόσφατες εξελίξεις της μεθόδου από τον Dr. Rainer Kimmig, Καθηγητή στην Πανεπιστημιακή Γυναικολογική κλινική στο Έσσεν της Γερμανίας, πρωτοπόρο στη μέθοδο αυτή.
Πότε περιμένουμε εξελίξεις
Θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθούν οι σχετικές έρευνες και να τεκμηριωθεί απόλυτα η συγκεκριμένη μέθοδος, ώστε να αρχίσει η ενσωμάτωσή της στη θεραπευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου.
Η μελέτη πάντως δίνει ελπίδες για τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία της κάθε ασθενούς, η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο το ‘’φορτίο’’ του χειρουργείου, αλλά χωρίς να πρέπει να συνεχίσει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.

Συμπερασματικά

Η συγκεκριμένη μελέτη που πραγματοποιείται και στην χώρα μας, δίνει ελπίδες για αποτελεσματική θεραπεία με λιγότερη ταλαιπωρία σε γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: