• Οι συνεχείς ή υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες
  • 1 στις 4 εμφανίζει δεύτερη ουρολοίμωξη μέσα σε 6 μήνες και αναγκάζονται να παίρνουν αντιβιοτικά ξανά και ξανά
  • Για πρώτη φορά μια επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον,  συνδέει το πρόβλημα, με “διαταραγμένο” μικροβίωμα εντέρου
  • Η κατάσταση του μικροβιώματος στο έντερο μας, καθορίζει το πόσο καλά ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα
  • Τα κράνμπερι -όπως δείχνει μια νέα μελέτη-, μπορούν να δράσουν στο μικροβίωμα και να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των συνεχών ουρολοιμώξεων

Ηδιεθνής επιστημονική κοινότητα μελετά εδώ και πολλά χρόνια το πρόβλημα με τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, που ταλαιπωρεί τις γυναίκες.

Mια μελέτη της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι καθημερινά για έξι μήνες, απέδειξε κάτι εντυπωσιακό.

Ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και επιπλέον με τον χυμό κράνμπερι,  είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή, λόγω και της D-μαννόζης.

Επίσης, οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν.

Για τη δράση των κράνμπερι στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ευθύνονται δύο συστατικά, η φρουκτόζη και ένα άλλο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Aυτά τα δύο δρουν με τέτοιο τρόπο, που αποτρέπουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Το δραστικό συστατικό των κράνμπερι

Η μαννόζη ή αλλιώς mannose είναι ένας απλός υδατάνθρακας, ένα απλό σάκχαρο, το οποίο σχετίζεται δομικά με την γλυκόζη και απορροφάται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό.

Περιέχεται σε πολλά φρούτα, όπως ροδάκινα, μήλα, πορτοκάλια, βατόμουρα και σε αφθονία στα κράνμπερι.

Επίσης η D-μαννόζη παράγεται στο σώμα μας και δεδομένου ότι δεν μεταβολίζεται, δεν παρεμβαίνει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, για αυτό και θεωρείται “ασφαλής” και για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Aν έχετε ουρολοίμωξη, για όσο διάστημα παίρνετε την αντιβίωση που σας έχει συστήσει ο γιατρός, πίνετε συγχρόνως δύο ποτήρια την ημέρα χυμό κράνμπερι. Aν είστε επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, πίνετε προληπτικά 1 ποτήρι χυμό κράνμπερι ημερησίως.

Συμπερασματικά

Οι συχνές ουρολοιμώξεις είναι ένα καμπανάκι για να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας και να αναζητήσετε μαζί την πιο κατάλληλη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση βοηθούν πολύ, σύμφωνα με νέες μελέτες και τα φυσικά συμπληρώματα, τα οποία δεν παίρνετε με δική σας πρωτοβουλία, αλλά πάντα με συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. Ackerman, A. Lenore, Kim, Ja-Hong H, and Scott, Victoria C. “Fear and Frustration Among Women with Recurrent UTIs.” January 2022. Accessed Jun 2022. https://grandroundsinurology.com/fear-and-frustration-among-women-with-recurrent-utis/