• Φυλλώδη λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στα αγγεία μας.
  • Τα νιτρικά άλατα σχετίζονται με την ελαστικότητα των αγγείων.
  • Τα λαχανικά αυτά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά.

Τα νιτρικά άλατα παράγονται μέσα στο ίδιο μας το σώμα  από την οξείδωση του μονοξειδίου του αζώτου, ουσία που παράγουν πολλά κύτταρα του οργανισμού μας). Παράλληλα υπάρχουν σε πολλές τροφές κυρίως στα λαχανικά, καθώς και στο νερό που πίνουμε.

Λαχανικά που περιέχουν νιτρικά είναι το σπανάκι , το παντζάρι (ιδίως ο χυμός του), η ρόκα, το ραπανάκι. το μαρούλι, το κάρδαμο και μυρωδικά όπως ο  μάραθος, το σέλινο και ο μαϊντανός.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε ωμή μορφή, καθώς το μαγείρεμα μειώνει την περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα ενός λαχανικού, κατά περίπου 50%.

Γνωρίζουμε σίγουρα ότι τα νιτρικά άλατα σχετίζονται με καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη ελαστικότητα των αγγείων μας, λόγω της συσχέτισής τους με την παραγωγή μονοξείδιο του αζώτου μέσα στο σώμα, ουσία που «χαλαρώνει» τα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μια νέα μελέτη  που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο ECU στην Αυστραλία και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Epidemiology ,έρχεται να πιστοποιήσει με εμφατικό τρόπο την ευεργετική δράση των νιτρικών αλάτων για το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη η οποία ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία περισσότερων από 50.000 ατόμων για μια περίοδο 23 ετών :

  • Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού από συγκεκριμένα λαχανικά πλούσια σε νιτρικά κάθε μέρα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον  κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου ήταν για την περιφερική αρτηριακή νόσο – 26%, έναν τύπο καρδιακής νόσου που χαρακτηρίζεται από τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων των ποδιών.
  • Άτομα στο υψηλότερο πέμπτο της πρόσληψης νιτρικών λαχανικών, εμφάνισαν 2 ½ μονάδες χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση. 
  • Άτομα που κατανάλωναν συγκεκριμένα λαχανικά, είχαν 15% λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο για καρδιαγγειακά προβλήματα, κατά τη διάρκεια των 23 ετών παρακολούθησης.

Συμπερασματικά

Όλα αυτά έρχονται να πιστοποιήσουν την ανάγκη αύξησης της κατανάλωσης λαχανικών στην καθημερινή μας διατροφή, με έμφαση στα πράσινα φυλλώδη που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνονται σε ωμή μορφή. 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Catherine P. Bondonno et all, Vegetable nitrate intake, blood pressure and incident cardiovascular disease: Danish Diet, Cancer, and Health Study, European Journal of Epidemiology, April 2021