• Λεμφοίδημα :Οίδημα ή συσσώρευση λεμφικού υγρού, δλδ πρήξιμο, σε ένα σημείο του σώματος.
  • Συνήθως εμφανίζεται σε πόδι, χέρι, κοιλιά λόγω δυσλειτουργίας του λεμφικού συστήματος.
  • Το πρήξιμο αυτό συνοδεύεται από αίσθημα βάρους, τάση στο δέρμα και κάποιες φορές ερυθρότητα και σημάδια στο δέρμα.

Τους μήνες του καλοκαιριού στην Ελλάδα αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μερικές φορές και άνω των 40 βαθμών κελσίου. Οι αυξημένες θερμοκρασίες όμως αντενδείκνυνται όταν υπάρχει λεμφοίδημα. Θερμοκρασίες άνω των 34 βαθμών κελσίου πρέπει να αποφεύγονται από τους ανθρώπους που έχουν λεμφικό οίδημα, οπότε για αυτό τον λόγο δεν συνιστάται μπάνιο σε θερμές πηγές και σάουνα.

Ήλιος 

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε άπλετο ήλιο. Αυτό είναι καλό για τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα μας, αλλά πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχει λεμφοίδημα.

Συνιστάται η έκθεση στον ήλιο και για μπάνιο στην θάλασσα τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες της ημέρας. Είναι πιο υγιεινό για όλους!

Θαλασσινό μπάνιο

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού είναι πολλά. Το ιώδιο έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει το νευρικό μας σύστημα. Η κίνηση μέσα στο νερό βελτιώνει την μυϊκή κατάσταση του ασκούμενου, χωρίς να έχει τον κίνδυνο να τραυματιστεί διότι δεν υπάρχουν τριβές.

Η άνωση του νερού έχει επίδραση μάλαξης πάνω στο δέρμα και βελτιώνει την λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Η κίνηση του σώματος μας σε συνδυασμό με την άνωση,  βελτιώνει ακόμη περισσότερο την κίνηση της λέμφου. 

Κάτι πολύ ενθαρρυντικό…. όσο είμαστε μέσα στη θάλασσα είναι σαν να φοράμε επίδεσμο ή συμπιεστικό ένδυμα!  Γίνεται μια διαρκής συμπίεση του άκρου ή των άκρων, για αυτό κι όταν βγαίνουμε από την θάλασσα νιώθουμε τόσο ανάλαφροι.

Νησί ή στεριά

Είναι προτιμότερο όταν είναι εφικτό οι διακοπές να γίνονται σε μικρά νησιά, ή γενικότερα σε ήσυχα μέρη, έτσι ώστε να μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι χωρίς κόπωση, μόνο με ξεκούραση και ανάπαυση για το χέρι ή το πόδι μας. 

Συμπερασματικά

Με λίγη προσοχή μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι, ακόμη και να βελτιώσουμε το λεμφοίδημα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

http://www.lymphedemablog.com/