• Νέες διεθνείς μελέτες αποκαλύπτουν επίμονα συμπτώματα και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία σε πρώην ασθενείς covid-19.
  • Εντοπίστηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες πάνω από 17 επίμονα συμπτώματα.
  • Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες έχουν να κάνουν με σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.
  • Είναι αναγκαίο να ελέγχονται οι πρώην ασθενείς μετά την ανάρρωση τους.

Hνέα νόσος covid-19 είναι γνωστό ότι προκαλεί μια γενικευμένη πολυσυστηματική φλεγμονώδη αλληλουχία γεγονότων στον οργανισμό αναλόγως της ανθεκτικότητάς του, αφήνοντας όμως σε αρκετούς επίμονα συμπτώματα.

Αυτό το γεγονός διευκολύνεται στους ηλικιωμένους ασθενείς λόγω της προ-ύπαρξης σε αρκετούς από αυτούς των φαινομένων της γηρατο-φλεμονής και της ανοσογήρανσης. ¨Οπως φάνηκε από μελέτες στην Κίνα αλλά και στην Ιταλία, οι πρώην ασθενείς μπορεί να αισθάνονται:

64% ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΜΥΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

42% ΚΑΜΑΤΟ-ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ,

29% ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΓΧΟΥΣ

12% ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ-ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ.

Η ανάλυση ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ όπως έγινε αρκετό χρόνο μετά την νόσηση, αντικατοπτρίζει σαφώς ένα σενάριο με σοβαρή δυσλειτουργία λιποπρωτεϊνών προς αυξημένα τριγλυκερίδια ,οξειδωτικό στρες, μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και ηπατική βλάβη δηλ.παρουσία γενικού μεταβολικού στρες η ενός είδους διαβητικής κετοξέωσης .

Η κατάσταση αυτή  σε πρώην ασθενείς COVID-19, έχει μπει στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ονομάστηκε με τον όρο “LONG COVID”

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση JAMA, έδειξε ότι το Long Covid  μπορεί να εκφραστεί στον οργανισμό με 17 διαφορετικά συμπτώματα, που επιμένουν εβδομάδες ή και  μήνες μετά την νόσηση.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής, αρχίζοντας από το πιο συχνό:

Κόπωση

Δύσπνοια

Πόνοι αρθρώσεων

Πόνοι στο στήθος

Βήχας

Ανοσμία

Σύνδρομο Sicca

Ρινίτιδα

Κόκκινα μάτια

Δυσγευσία

Πονοκέφαλος

Παραγωγή πτυέλων

Απώλεια όρεξης

Πονόλαιμος

Ίλιγγος

Μυαλγίες

Διάρροια

Συμπερασματικά

Οι μακροχρόνιες συνέπειες που παρατηρούνται σε πολλούς μετά την νόσηση με νέο κορονοϊό,  επιβάλλουν την συνεχή πλήρη κλινική και εργαστηριακή εξέταση του ασθενή από τον οικογενειακό του ιατρό και αντίστοιχη προσαρμογή στα νέα κάθε φορά δεδομένα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

NHSΙ website England, UK.

National Guidance for post-COVID syndrome assessment clinics, 5 Nov.2020