• Ο μάραθος χρησιμοποιειται ως “φυσικό φάρμακο” πάνω από 1.000 χρόνια.
  • Μελέτες δείχνουν ότι ένα συστατικό του, η θυμοκινόνη,  μπορεί να “μετριάσει” το ανοσοποιητικό μας σύστημα με καλό τρόπο, εμποδίζοντας την απελευθέρωση προφλεγμονωδών χημικών όπως οι ιντερλευκίνες.
  • Μία νέα μεγάλη μελέτη περιγράφει λεπτομερώς τους μηχανισμούς δράσης του μάραθου και της θυμοκινόνης και πώς αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη μελλοντική θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία από μελέτες προτυποποίησης, ότι η θυμοκινόνη ένα ενεργό συστατικό του Nigella sativa, πιο γνωστού ως άνθος μάραθου, μπορεί να προσκολληθεί  στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού που προκαλεί την COVID-19 και να τον σταματήσει ώστε να μην προκαλέσει πνευμονική λοίμωξη.

“Μπορεί επίσης να εμποδίσει την καταιγίδα” κυτοκίνης “που επηρεάζει σοβαρά ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19”, δήλωσε ο καθηγητής Kaneez Fatima Shad, επικεφαλής συγγραφέας ενός πρόσφατου δημοσιευμένου ολοκληρωμένου άρθρου ανασκόπησης, στο περιοδικο: Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology.

Η θυμοκινόνη έχει μελετηθεί εκτενώς σε εργαστήρια. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι η θυμοκινόνη από το άνθος μάραθου,  μπορεί να μετριάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με καλό τρόπο, εμποδίζοντας την απελευθέρωση προφλεγμονωδών χημικών όπως οι ιντερλευκίνες.

Το έγγραφο ανασκόπησης περιγράφει λεπτομερώς τους μηχανισμούς δράσης του Nigella sativa και της θυμοκινόνης και πώς αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη μελλοντική θεραπεία της λοίμωξης COVID-19. Υπήρξαν πολλά εμπόδια στην ανάπτυξη του Nigella sativa ως θεραπευτικού παράγοντα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κακής φυσικής γαστρεντερικής απορρόφησής του.

Οι εξελίξεις στη φαρμακολογική ανάπτυξη, όπως η νανοτεχνολογία, έδωσαν την ευκαιρία να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση του ως αποτελεσματικού φαρμάκου από του στόματος.

“Επιπλέον, το πειραματικό φάρμακο δόθηκε πρόσφατα με επιτυχία στους ασθενείς ως ρινικό σπρέι και τοπικά”, δήλωσε ο Δρ Wissam Soubra, συν-συγγραφέας.

Το Nigella sativa έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του σακχαρώδους διαβήτη. Ως αντιφλεγμονώδες φυσικό σκεύασμα, η Nigella sativa έχει βρεθεί ότι βοηθά ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και ιγμορίτιδα, έκζεμα, οστεοαρθρίτιδα και παιδική επιληψία.

Ο μάραθος με τα δραστικά συστατικά του, έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικός σε εργαστηριακό περιβάλλον για τη εξάλειψη βακτηρίων όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, καθώς και ιών συμπεριλαμβανομένης της γρίπης.

Συμπερασματικά

Όπως τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Dennis Cordato συν-συγγραφέας, η μελέτη ανασκόπησης παρέχει μια εικόνα για ένα φυσικό προϊόν τον μάραθο, που έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο για πάνω από χίλια χρόνια και μπορεί τελικά να λάβει την αναγνώριση που του αξίζει. 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, Ιούλιος 2021.